ABD'de yeni başkan olarak seçilen Joe Biden, geçtiğimiz hafta gerçekleşen Muhsin Fahrizade suikastıyla ilgili olarak ilk kez konuştu.

Konuşmasında eski ABD Başkanı Donald Trump'ı eleştiren Biden, sadece İran ile değil, Çin ve Rusya ile de diğer konularda daha büyük bir grubun parçası olmaları gerektiğini beyan etti.

FAHRİZADE SUİKASTI, ABD'Yİ NASIL ETKİLEYECEK?

3 Kasım 2020 ABD başkanlık seçimlerinde galip gelen Joe Biden, İran nükleer programının kritik ismi olan Muhsin Fahrizade'nin suikaste kurban gitmesinin, ülke ile olan ilişkilerin geleceğini ne yönde etkileyeceğine ilişkin ilk kez açıklama yaptı.

CNN canlı yayınına katılım gösteren Biden, söz konusu suikastın, İran'la tekrardan anlaşma yapılmasını zora sokup sokmadığı sorusuna, "Buna cevap vermek zor." şeklinde yanıt verdi.

İran nükleer silah üretecek malzemeye ulaşmaya yakın

Eski Başkan Trump'ın 2018 yılında İran ülkesiyle nükleer anlaşmadan çekilmesine tepki gösteren Biden, "İran'ın nükleer silahları olmasına izin veremeyiz. Trump, daha sıkı taviz alırım diye düşünüp anlaşmadan çekildi. Bunun sonucunda ne kazandılar? İran'ın nükleer malzemelere erişim imkanının artmasına sebep oldular. Şimdi İran, nükleer silah üretecek kadar malzemeye ulaşmaya çok daha yakın. Üstelik füze sorunu da var." ifadelerini kullandı.

BUNLARI TEK BAŞIMIZA AŞAMAYIZ

Dış politika hususunda uluslararası taraflarla ve müttefiklerle beraber hareket etmenin ne kadar önemli olduğunu belirten Biden, bildiği tek şeyin bunları tek başlarına aşamayacakları olmasına dikkat çekerek, Çin ve Rusya ile olan ilişkilerde ve başka konularda daha büyük bir grubun bir parçası olmaları gerektiğini vurguladı.

Fahrizade suikastının arkasında İsrail olduğu iddiaları

Öte yandan 27 Kasım 2020 tarihinde Tahran Abserd'de terör saldırısına kurban giden Muhsin Fahrizade'nin suikastı ile ilgili olarak tıpkı İranlı yetkililerin yaptığı gibi ABD'den üst düzey yetkililerden biri de Fahrizade suikastının arkasında İsrail olduğunu iddia etmişti.