İzmir Seferihisar'da meydana gelen 6.9 şiddetindeki depremde 17 bina çökerek enkaz yığınları haline geldi. Bu enkazların altında 114 kişi can verdi. Vatandaşların cansız bedenlerinin oradan çıkarılmasını yaşlı gözlerle işleyen Erol Kaya adlı bir inşaat işçisi, binalarla ilgili çarpıcı bir gerçeği gözler önüne serdi. Çöken Barış Sitesi ile ilgili konuşan Kaya, binanın inşası yapılırken korkarak orada çalıştığını, adım attıkları zaman yerin titrediğini söyledi.

Barış Sitesi, Bayraklı da en çok hasar alan binalardan

Deprem sebebiyle bazı binalar yıkılıp harabe olurken bazısı da çok ağır hasar aldı. O binalardan biri de Barış Sitesi'ydi. Barış Sitesi'nin bulunduğu mahalle, ayrıca depremde en fazla hasar alan binaların da bulunduğu bir mahalleydi. Bu mahalle, 30 yıl öncesine kadar mandalina bahçesiydi.

Söz konusu bahçelerin şimdi binalarla donatıldığına dikkat çeken Erol Kaya, inşaatta harç taşıdığı esnada dahi adım atmaktan korktuğunu ifade etti. Arkadaşlarıyla inşaatta çalıştıkları esnada Barış Sitesi binasına hiç güvenmediklerini belirten Kaya, binanın çökeceğini önceden bildiklerini açıkladı.

Binaların malzemeleri kalitesizdi

El arabasıyla malzeme taşıdıkları esnada zeminin titrediğini söyleyen Kaya, binada kullanılan malzemelerin kalitesiz olduğunu, işçiler olarak kendi aralarında bu binaya güvenilmeyeceğini konuştuklarını ve malzemelerdeki kalitesizliği binaları yaptıran kişilere ilettiklerini, ancak kimsenin bu uyarıları dikkate almadığını söyledi.

Sürekli olarak usta ve malzeme değişimi yapılıyordu

Söz konusu binaların kooperatif yapımı olduğuna dikkat çeken Kaya, binanın inşa aşamasındayken sürekli duraksadığına ve taşeron firmalarla problem yaşandığına dikkat çekti. Dolayısıyla hem malzemelerin hem de ustaların sürekli değiştiğine vurgu yapan Kaya, binadaki demir ustasının demirlerin yetersiz geldiğini söylediğini, fakat müteahhitin bu uyarıyı da dikkate almadığını bildirdi. Erol Kaya, olası bir depremde söz konusu binaların yıkılacağını bildiklerini belirtti.