Yasal haklar aşağıda yer almaktadır:

İşverenin işçiyi tek taraflı olarak ücretsiz izne çıkarması İş Kanunu m.22 gereği çalışma koşullarında esaslı değişiklik teşkil edeceğinden durumun yazılı olarak işçiye bildirilmesi ve işçinin yazılı izninin alınması gerekir. Ücretsiz izinlerin çalışanlar tarafından kabul edilmesi halinde ücretsiz izin yapılmasında bir sakınca bulunmamaktadır.

Yazılı şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz.Ancak belirtmek gerekir ki çalışanın rızası olmaksızın ücretsiz izne çıkarılması Yargıtay içtihatlarınca da iş sözleşmesinin eylemli feshi olarak kabul edilmektedir.

Bu nedenle çalışanın onayının olmaması halinde ücretsiz izin yerine, ücretli izin, evden çalışma veya kısa çalışma ödeneğine başvurulması düşünülmelidir.

İŞVEREN, YILLIK İZNİN YIL İÇERİSİNDE NE ZAMAN KULLANACAĞINI İYİ NİYET KURALLARI ÇERÇEVESİNDE KULLANMALIDIR

Ücretli izin bakımından; Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği'nin "İzin İsteği ve Verilmesi" başlıklı 8. maddesi uyarınca yıllık iznin yıl içerisinde ne zaman kullanılabileceği işveren tarafından belirlenmekte olup işverenin bu hakkını iyi niyet kuralları çerçevesinde kullanması gerekmektedir. Bu durumda işverenin koronavirüsün etkileri nedeniyle çalışanlarına yıllık izni mevcut olanlara bu hakkını kullandırması hukuka uygundur. Bu doğrultuda kullandırılan yıllık ücretli izinlerin yıllık izinlerden mahsup edilmesi uygun olur.

UZAKTAN VEYA EVDE ÇALIŞMA DURUMU

Uzaktan/evden çalışma; Koronavirüs nedeniyle, işverenin çalışanı koruma yükümlülüğü bakımından da değerlendirildiğinde çalışma koşulları elverdiği takdirde ve ücretlerinin ödenmesi kaydıyla çalışanların evden çalıştırılması hukuka uygundur.