NATO'ya üyelik konusunda Türkiye'nin verdiği taahhütleri yerine getirmesi beklenen İsveç'in yeni başbakanı Ulf Kristersson Ankara'ya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ulf Kristersson'u resmi törenle karşıladı. Liderlerin baş başa görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Görüşmelerimizde ilişkilerimizi her alanda geliştirmeye yönelik ortak iradelerimizi belirledik. Bölgesel ve küresel meseleleri değerlendirdik. Türkiye NATO'nun açık kapı politikasının her daim destekçisi olmuştur. Bu nedenle Madrid'de iki ülkenin katılımına onay verdik. Türkiye, PKK, YPG/PKK, FETÖ gibi terör örgütleri ile mücadele ediyor. Bu örgütlerin hain saldırılarında 40 bini aşkın vatandaşımızı kaybettik.

"GÜVENLİK KAYGILARIMIZIN GİDERİLDİĞİNİ GÖRMEK İSTİYORUZ"

İsveç, kendi güvenliği için NATO üyeliğini istiyor, bizde kendi güvenlik kaygılarımızın giderildiğini görmek istiyoruz. Yeni İsveç hükümetinin üçlü muhtırayı uygulama taahhütlerini vermesinden memnuniyet duyduk. Terör örgütlerinin İsveç'in demokratik ortamını istismar etmesi engellenmelidir. Üçlü muhtıranın eksiksiz uygulanmasının akabinde İsveç'in NATO üyeliğinin gerçekleşmesi samimi temennimizdir.

Beklentilerimizi açık bir şekilde vurguladık.

"DAHA OLUMLU BİR TABLO İLE KARŞILAŞMAYI ÜMİT EDİYORUM"

Finlandiya'nın da dahil olduğu daimi ortak mekanizmanın ikinci toplantısı düzenlediğinde daha olumlu bir tablo ile karşılaşmayı ümit ediyorum. İsveç ile ikili ilişkilerimizi her alanda gerliştirmek istiyoruz. Ticaret hacmimiz geçtiğimiz sene rekor kırdı.

İsveç Başbakanı'nın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"İSVEÇ PKK'YI TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK GÖRÜYOR"

Türkiye'ye terörizmle mücadelesinde yardım etmek istiyoruz. İsveç PKK'yı bir terör örgütü olarak görüyor. İsveç, Finlandiya ile beraber NATO'ya başvurdu. Türkiye 70 sene önce katıldı. Bu ittifaka katılmak bizim için çok önemli bir güvenlik meselesi. Bizim yanımızda Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi güvenlik tehdidi oluşturuyor.

"İSVEÇ TÜM TAAHHÜTLERE UYACAKTIR"

Terörizmden en çok etkilenen NATO müttefiklerinden biri Türkiye. İsveç Türkiye'ye yapmış olduğu tüm taahhütlere uyacaktır. İleride de müttefik olarak verilen taahhütleri yerine getirecektir. Üçlü muhtırayı tam olarak uygulayacağız.

SORU-CEVAP

ÜÇLÜ MUHTIRADA İSVEÇ'İN GERÇEKLEŞTİRMEDİĞİ TAAHHÜT NEDİR?

CUMUHRBAŞKANI ERDOĞAN: Bizim özellikle yaptığımız görüşmedeki hedef terörle mücadelede İsveç'in tutumu. Bu rakamların 30 olması, 70 olması bunlar ayrı ayrı tartışılabilecek konular. 4 tanesi deport edildi. Şu anda FETÖ terör örgütünden İsveç'te olan bir tanesi var ki Bülent Keneş. Bu teröristin Türkiye'ye deport edilmesi önem arz ediyor.

Bununla ilgili İsveç'in daha hassas davranmasını istiyoruz. 40 bin vatandaşımızı teröre kurban verdik. Biz 70 yıl oldu NATO'ya gireli. NATO'da bu işin mücadelesini verdik. Caddelerde teröristlerin paçavralarla dolaşmalarını benim halkım gördüğü zaman hesabını bize soruyor. Biz vatandaşımıza hayır diyemeyiz. Siyaset yaptığımızı bilmeniz lazım. İstiyoruz ki NATO'daki dostlarımız bu konuda dayanışma içinde olmamız lazım. Bu teröristleri ülkemizde barındırmamamız gerek. Birçok AB ülkesinde bu teröristler cirit atıyor. Türkiye'den kaçıp Almanya'ya, İngiltere'ye ve Hollanda'ya gidenler var. Bu konuda değerli dostumun beni anlayacağını biliyorum. Temmuz ayına kadar süre var. Haziran ayında seçim söz konusu.

"MUHTIRANIN ÖNEMLİ KISMINI TAMAMLADIK"

BAŞBAKAN KRISTERSSON: İş ilişkilerini de konuştuk. Şirketler ve daha küçük firmalar bizimle beraber oluyor. Türkiye'de kaynak bulmanın kolay olabileceğini söylediler. Siyasette iş kararları alınmıyor ama olanakların gelişmesini sağlayabilir. Biz üçlü muhtıradaki her şeyi konuştuk. Çok ciddiye alıyoruz. Terörle mücadele etmemiz lazım. Kuşku yok. Her iki ülkede terörün mağduru oldu. NATO işbirliğinin sac ayağının terörle mücadele olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Muhtıranın önemli kısmını tamamladık. Terörle mücadele için önemli adımlar atacağız. Hem İsveç topraklarında terörle mücadele konusunda mücadele veriyor olacağız.

Ayrıntılar geliyor..