Amerikan Washington Post gazetesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yla ABD Başkanı Joe Biden arasındaki gerilimin giderek yükseldiğini yazdı.

Biden'ın bağımsız bir Filistin devletini desteklediğini ve bu konuda ısrarcı olduğunu belirten gazete, Netanyahu'nunun bunu reddettiğini ve bu anlaşmazlığın nasıl çözüleceğinin belirsiz olduğunu yazdı.

Gazeteye, isimlerinin açıklanmaması kaydıyla konuşan üç diplomat ve bir üst düzey yetkiliye göre; Netanyahu, evlerinden edilecek yüz binlerce Filistinliyi kabul etmesi için Mısır'a baskı yapılmasını istedi. Netanyahu, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi'ye bu konuda baskı yapılması için ABD Başkanı Joe Biden'ın yanı sıra İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la da görüştü. Ancak Sunak ve Macron da öneriyi ellerinin tersiyle itti.

Diplomatlara göre, Netanyahu'nun tüm ısrarlarına rağmen Gazze nüfusunu başka bir yere yerleştirme planı, büyük bir "insan hakları ihlali" olacağı için kabul edilmedi. Üstelik diplomatlara göre, Mısır da çok sayıda Filistinliyi kabul etmeye niyetli değil.

ABD yönetimi de Gazze'nin İsrail tarafından işgal edilmesini istemiyor.