Bakan Kurum, imar barışından 7 milyon 238 bin bağımsız birimin yararlandığını, toplanan paranın da 25 milyar 592 milyon lira olduğunu duyurdu.

Türkiye genelinde uygulamaya konulan imar barışı çerçevesinde kayıt altına alınan yapılar Maliye'nin resmi kayıtlarına da girdi. Elektrik, suyu olduğu durumda tapuda arsa olarak görünen binalarda yaşanan problemler da bir bir çözülüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, imar barışına dair soruları yanıtlarken kapsamının genişletilmesinin söz konusu olmadığını vurguladı.

Bakan Kurum, Yapı kayıt bedeli ödemesinin 31 Aralık 2019 tarihinde sona erdiğini anımsatarak, Türkiye çapında 3 milyon 141 bin adet Yapı Kayıt Belgesi müracaatı yapıldığını, bu kapsamda 7 milyon 238 bin adet bağımsız bölüm için belge verildiğini ifade etti.

Yapı kayıt belgesinin yalnızca 31 Aralık 2017'den önceki yapılar için alınabildiğini bildiren Bakan Kurum, "Bu tarihten sonra ruhsatsız, ruhsat ve eklerine aykırı yapılan yapıların, aykırılıkların imar barışı kapsamına alınması söz konusu değildir. Kesinlikle uygulamadan faydalanılması olası değil. Bu tarihten sonra yapılan yapılar için alınan belgelerin iptal edilmesi gerekiyor" ifadesini kullanıldı.

E-DEVLET ÜZERİNDEN OLUŞTURULUYOR

Bakan Kurum, yapı kayıt belgesi başvurularının e-devlet üzerinden yapıya dair bilgilerin beyan edilmesi ve bedelin ödenmesi amacıyla otomatik yapıldığını, herhangi bir idarece onaylanmasının söz konusu olmadığını ifade etti. Bakan kurum, yapı denetim belgesindeki beyanların doğruluk ve belgenin geçerliliği yönünden denetlendiğini, usulsüz olanların iptal edildiğinin altını çizdi.

CEZALAR İPTAL EDİLDİ, ABONELİKLER YAPILDI

Başvuruda bulunanların konutun mülkiyet, imar, ruhsat meselesi çözülürken, kayıt belgesi alınan evlerde tapu gibi hüviyet oluşturuldu. Kayıt belgesi alan binaların yıkım kararı durduruldu. Tapu kayıtlarında arsa olarak göründüğü için abonelik alamayan vatandaşların problemleri da çözüldü Cezalar iptal edilerek, elektrik, su, doğalgaz bağlantısı hemen yapılıyor.