Yeni koronavirüs (covid-19) tedbirleri kapsamında hafta içi sokağa çıkma kısıtlaması, hafta sonu ise sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ise, hafta içi uygulanan kısıtlama nedeniyle toplu taşıma araçlarında herhangi bir yoğunluk oluşmaması adına birtakım tedbirler aldı.

İBB'nin açıklamasına göre, Ulaşım Daire Başkanlığı'nın salgın sebebiyle uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması ve yasağınının dışında kalan saatler için, toplu taşımada herhangi bir aksama yaşanmaması adına yeni kararlar aldı.

TOPLU TAŞIMALARDA YOĞUNLUĞUN AZALTILMASI AMAÇLANIYOR

İETT ve Özel Halk otobüslerinde, bir arızası bulunmayan bütün araçlar işletmede olacak. Her otobüs hattı, mümkün olabilecek en sık sefer sıklığıyla faaliyeti sürdürecek.

Pik saatlerde, yolcu yoğunluğunun diğer saatlere nazaran daha az olduğu ve İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından belirlenen kapasite altında hizmet sağlayan otobüs hatları, yolcu yoğunluğu olan otobüs hatlarına kaydırılacak. Sefer aralıkları, bu hatlarda düşürülecek.

Bu amaca göre, hafta içinde tespitler yapılacak. 7 Aralık 2020 tarihi itibarıyla hat düzenlemeleri kademeli olarak gerçekleştirilecek.

METROBÜS HATTI SEFERLERİ SEYREKLEŞECEK

Metrobüs hattı, saat 21.00'dan sonra daha seyrek seferler gerçekleştirecek. Bu saat diliminde çalışan şoförlerin sefer aralıkları düşürülerek gün içindeki saatlere kaydırılacak. Yani gün içindeki sefer sayısı artış gösterecek.

06.00-21.00 saatleri arasında gerçekleşebilecek olan anlık yolcu yoğunluklarının önüne geçmek için 6 metrobüs aracı, faaliyete hazır halde yedekte bekleyecek.

RAYLI SİSTEMLER MAKSİMUM KAPASİTEDE ÇALIŞACAK

Raylı sistemler, yoğunluğun en fazla olduğu saatlerde tam kapasite çalışacak. Şehir Hatları'ndaki gemi ve iskele kapasitelerine göre turnike ayarlaması yapılacak. Yolcu talebi, gemi kapasitesini aşarsa ek sefer düzenlenecek.

Toplu taşıma araçlarında sürekli olarak sosyal mesafe ve maske kullanımıyla ilgili anons yapılacak. Bu hususda kurum içi ve dışı denetimler artacak.