İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, canlı yayında 'Toplu Ulaşımda Kovid-19 Düzenlemesi'ne dair açıklamalarda bulundu. Yarın akşam İBB simülasyonu yapılacağını bildiren Yerlikaya, "Cuma günü artık şehrimizde kamu-özel 5 milyon 200 bin üzerindeki tüm hemşehrilerimizle ilgili sağlıklı önemli ama altını tekrar çiziyorum ortak akılla vardığımız kararı paylaşacağız." dedi.

Yerlikaya'nın açıklamalarından satır başları

İki haftadan beri bilim insanlarının tartıştığı konulara açıklık getirmek istediğini ve konunun ortak bir akılla ilerlemesine sevindiğini belirten Yerlikaya, detayların Cuma günü paylaşılacağını bildirdi.

Yüzde 90 solunum yoluyla oluşacak bütün riskleri giderecek

Yerlikaya, "Niyetimiz bunu Cuma günü şehrimizle paylaşmak. Ama hemen ertesi gün değil, yine pandemi kurulunun önereceği bir takvimde yürürlüğe sokacağız. Yüzde 90 solunum yoluyla oluşacak bütün riskleri giderecek. Bütün bunlara rağmen biz maske mesafe denetimle ilgili, 39 ilçe kaymakamlarımızın önderliğinde, hep beraber gayret gösteriyoruz." dedi.

İDARİ VE ADLİ İŞLEM YAPIYORUZ

 

Maske ve mesafeyle ilgili artık yedinci ayın içerisindeyiz salgınla mücadelede. Artık bununla ilgili birbirimize 'bunu böyle yapmayalım' diye bu şekilde cümleler kurmamızın bir anlamı olduğunu düşünmüyorum. Hele İstanbul'da.

Bu kuralın pazarından, bütün duraklarda, toplu ulaşımın olduğu yerlerde, bu maske zorunluluğunu artık her yerde söylüyoruz. Gün geçtikçe de yüzde 90'ın üzerinde olduğunu tespit eden anketler var. Yüzde 101 olması lazım.

Maalesef bütün önleyici tedbirlere rağmen, pozitif tabloyla karşı karşıya kaldıysa bir kardeşimiz; hastaneye yatıracak bir sonuç çıkmadıysa ki çoğu da böyle, orada evinde izolasyon tedbirleri uyguluyoruz.

İzolasyon sürecine sadık kalan bütün hemşehrilerimize teşekkür ediyorum. Artık sadece idari ve adli işlem yapmakla kalmıyoruz.

Geçen haftaki genelgeyle artık şunu yapıyoruz. İzolasyon koşullarına uymayan, bir de böyle izolasyon şartlarını sağlamayan maalesef vatandaşlarımız da var.

İZOLASYONA UYMAYANLARIN YANINA BIRAKMAYACAĞIZ

Gurbetten gelmiş, mevsimlik işçi olup arkadaşlarıyla çalışırken böyle bir pozitif sonuçla karşı karşıya geldiğinde, biz onlara barınma merkezi de sağladık.

Sancaktepe'de 15 vatandaşımızı misafir ediyoruz. Güngören'de ikinci yurdumuzu hazır tutuyoruz.

"Ben izolasyona uymuyoruz" dese bile yanına kar kalmayacak. Onu alıp götürüp barınma merkezinde süresini tamamlayıp, sağlık teşkilatımız 'artık risk taşımıyor' dediği zaman onu o şekilde bırakacağız.