6 Mayıs günü JW Marriott Hotel Istanbul Marmara Sea’de gerçekleştirilen etkinliğe, Türkiye’nin dört bir yanından davetli 80’den fazla kumaş ve konfeksiyon firması sorumlusu katıldı.

Keten sektörünün paydaşlarının bir araya gelerek sektörü değerlendirdiği “İstanbul Keten Günü”; 25 bin tonluk yıllık keten iplik üretim kapasitesi, 4’ü Çin, 1’i Etiyopya’da olmak üzere toplam 5 fabrikası ve 350 milyon USD cirosuyla keten iplik üretim sektörünün önde gelen firmalarından Kingdom ev sahipliğinde gerçekleşti.

Sektör liderlerinden Kingdom, Türkiye’de fabrika kurulumuna sıcak bakıyor

Etkinlikte konuşan Kingdom Genel Müdürü Weiming Ren, Türkiye pazarını önemsediklerini vurguladı. Ren, Türkiye’nin 4000 ton senelik iplik kullanımı ile dünyanın üçüncü en büyük pazarı olmasını ve Kingdom’ın %60’lık pazar payını da göz önüne aldıklarında ileride Türkiye’de bir fabrika kurulumuna sıcak baktıklarını iletti.

“Sektöre dair gelecek planlarını görüşmek adına çok verimli bir organizasyon oldu”

Organizasyonun bir diğer ev sahibi Filofibra Pazarlama A.Ş’nin Yönetim Kurulu Üyesi Ergin Turanlı da etkinlikle ilgili görüşlerini paylaştı. Turanlı, “Kingdom ile olan 18 yıllık iş birliğimizi Türkiye’de bulunan iş ortaklarımız ile paylaşmak, dünyada ketenin geldiği noktayı, gelecek proje planlarını görüşmek adına çok verimli bir organizasyon oldu.” dedi.

Konferansa konuşmacı ve panel katılımcısı olarak katılan Fransız keten tarım firması Liniere De Bosc Nouvel Genel Müdürü Vincent Depestele, dört kuşaktır aynı işi büyüterek ve günümüz teknolojisi ile geliştirerek sürdürdüklerini belirtti. Sürdürülebilir ve tohumdan bitmiş ürüne izlenebilirlik konularına da değinen Depestele, Türkiye piyasasını çok önemsediklerini dile getirdi.

Konferansın bir diğer konuşmacısı, Mavi Tedarik Zinciri Direktörü Sinan Sefai ise Mavi’nin ketene bakış açısı, tedarikçilerinden beklentileri ve sürdürülebilirlik tarafı ile ilgili sunum yaptı.  Konferansta ayrıca Kingdom’ın 2025 yılı sonunda Mısır’da devreye alacağı fabrikası, sürdürülebilirlik raporu ve güncel Türkiye pazarında keten kullanımı ile ilgili sunumlar da yapıldı. “İstanbul Keten Günü” etkinliği, program sonrasında gerçekleşen gala yemeği ile tamamlandı.