Profesyonel (Mecidiyeköy Büyük Sahnede)

İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun uzun soluklu ve kapalı gişe temsil veren oyunu “Profesyonel” 14. yılında seyirciler tarafından ezbere bilinen kadrosuyla yine sahnede. Sahnelendiği ilk yıl olan 2010’da Afife Tiyatro Ödülleri'nde Bülent Emin Yarar'a "Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu" ve Tiyatro Dergisi Tiyatro Ödülleri'nde Yetkin Dikinciler'e "Yılın Erkek Oyuncusu" ödülünü kazandıran “Profesyonel”, 14. Yaşını kutladığı Ocak ayında seyirci ile bir kez daha buluşmaya hazırlanıyor. Işıl Kasapoğlu’nun sahneye koyduğu, dekor tasarım, ışık, müzik, hikâyenin bütünlüğü ve ritmi çok iyi yakalanan oyun, başarılı bir reji ve uyumlu oyunculuklarıyla seyircinin hızla yükselen ilgisini 14 yıldır canlı tutmayı başarıyor. Duşan Kovaçeviç'in yazdığı, Başar Sabuncu ile Bilge Emin'in çevirdiği Yugoslavya’daki büyük dönüşümden önceki ve sonraki toplumsal - politik yaşamı, bir entelektüelin yaşam öyküsü içinde, karakomedi türünde, ironik bir üslupla anlatan ve ustaca yazılmış bir metinle seyirciye sunan “Profesyonel”in oyuncu kadrosunda; Bülent Emin Yarar, Yetkin Dikinciler, Gülen Çehreli ve Can Emrah Yaman yer alıyor. "Profesyonel"in dekor tasarımı Nurettin Özkönü'ye, giysi tasarımı Gülümser Erigür'e, ışık tasarımı İ. Önder Arık'a, oyunun müzikleri ise Cenap Oğuz'a ait. Yıllardır İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda kapalı gişe oynayan "Profesyonel", 30 Ocak Salı akşamından itibaren İstanbul Devlet Tiyatrosu Mecidiyeköy Büyük Sahne'de izlenebilir.

Sonbahara Son Güller Üsküdar Tekel Sahnesinde Prömiyer Yapıyor

11 Eylül 1980 akşamı. Gaziantep’te bir pavyondayız. 1980 askeri darbesine saatler kalmış. Olacaklardan habersiz beş kadın şarkıcı Fitnat, Feyruz, Seniha, Cemile, Lebibe o geceki programlarına hazırlanmakta. Bu sonbahar akşamında olacaklar ve bu sonbaharın getirdiği acılar Özen Yula’nın yazdığı “Sonbahara Son Güller” oyunuyla 1 Şubat 2024 Perşembe günü İstanbul Devlet Tiyatrosu Üsküdar Tekel Sahnesinde seyirci ile buluşuyor.

1980'in karışık günlerinde Gaziantep’in Ferah Saz’ında beş kadın şarkıcı sıradan bir geceye hazırlanmakta. Fasıl şarkıları, gazinonun renkleri güzel bir Eylül gecesi vaat ederken, o gecenin tüm gazinodakilerin hayatında bir dönüm noktası olacağından kimsenin haberi yoktur. 80 Eylül'üne beş kadın şarkıcının hayata tutunma çabasından bakan Özen Yula'nın yazıp yönettiği "Sonbahara Son Güller" seyirci karşına çıkıyor. Kalabalık bir oyuncu grubu ve saz heyetinden oluşan "Sonbahara Son Güller"in oyuncu kadrosunda Gözen Müftüoğlu, Nazlı Uğurtaş, Türkü Deyiş Çınar, Mehmet Emrah Hamşioğlu, Eren Özyalçın, Rami Çakır, Merve Çağla Kuru, Damla Polat, Asena Hotamış, Muhammed Yıldız ve Sercan Er yer alıyor. Dekor ve Kostüm Tasarımının Almila Altunsoy'a, Işık Tasarımının Yakup Çartık'a, Korrepetitörlüğünün Türkü Deyiş Çınar'a, Yönetmen Yardımcılığının Nazlı Uğurtaş'a, asistanlıklarının Türkü Deyiş Çınar, Abdurrahman Merallı ve Sercan Er'e ait olduğu oyunda, müzisyen olarak ise Ercan Yalazan, Bekir Bağcı, Harun Uğur Kaya, Ali Bilen, Yaşar Talha Özkan yer alıyor. Bu sazlı, sözlü, şarkılı, keyifli oyun 1 Şubat Perşembe günü gerçekleşecek, Üsküdar Tekel Sahnesindeki prömiyerinin ardından İstanbul Devlet Tiyatrosu sahnelerinde temsillerine devam edecek.

Bir Picasso (Mecidiyeköy Stüdyo Sahnede)

Nazi işgali altındaki Fransa’da yaşayan ressam Pablo Picasso ile dönemin Almanya kültür bakanlığı sorumlusu olan Bayan Fischer arasında geçen sorgulamalar-çatışmalar-hesaplaşmaların anlatıldığı Bir Picasso adlı oyun bu hafta Mecidiyeköy Stüdyo Sahne’de olacak.

Tamamen Doluyuz (Garibaldi Sahnede)

Sam, konservatuarın oyunculuk bölümünden mezun bir gençtir. Kendi alanında iş bulamadığı için, şehrin en lüks restoranlarından birinde rezervasyon görevlisi olarak çalışmaktadır. Tek isteği mesleğini yapabilmek ve gittiği oyunculuk görüşmelerinin birinden olumlu cevap almaktır. Ancak hali hazırda, çalıştığı restoranın bakımsız bodrum katında, üç kişinin işini tek başına üstlenerek, Noel tatilinin yoğun rezervasyon trafiğine yetişmeye çalışmaktadır. Bakalım Sam içine düştüğü bu trajikomik ortamdan kendini kurtarıp, asıl işine geri dönebilecek midir? Elif Erdal'ın yönettiği ve Efe Erkekli'nin oynadığı bu keyifli oyunu bu hafta Garibaldi Sahnesinde izleyebilirsiniz.

Yalnızlık İntiharı (Üsküdar Stüdyo Sahnede)

Neda Nejdana'nın yazdığı, Senem Ceher'in çevirdiği, ve Gamze Şendil Yapar'ın da yönettiği Yalnızlık İntiharı oyunu bu hafta Üsküdar Stüdyo Sahnede seyirci ile buluşuyor. Çağdaş Ukrayna tiyatrosunun önde gelen kadın yazarlarından Neda Nejdana’nın eğlenceli bir dille kaleme aldığı karakomedi türündeki oyun, yazıldığı günden itibaren birçok tiyatronun dikkatini çekmiş, Bulgarca, Gürcüce, Makedonca İngilizce, Lehçe ve Türkçeye çevrilmiş, Ukrayna, Fransa, Polonya, Avusturya’da sahnelenmiştir. 10 Mart'ta prömiyerini gerçekleştiren oyunun dekor tasarımını Aytuğ Dereli, kostüm tasarımını Dilek Kaplan, ışık tasarımı Yakup Çartık, müziklerini Yaseminsu Şendil üstlenirken, oyunun asistanı ise Damla Polat. Karakterlere Erşan Utku Ölmez, Zeynep Alper Aksoy, Handan Ölçener ile Oğuz Kaan Kahraman'ın hayat verdiği dış ses olarak da yine Damla Polat'ın yer aldığı bu eğlenceli oyun bu hafta Üsküdar Stüdyo Sahnede izlenebilir.

Haftanın Çocuk Oyunları;

Matei Visniec imzalı Güneşle Buluşmak İsteyen Kardan Adam, Elif Erdal rejisiyle 4 Şubat Pazar günü saat 12.00’te ve 15.00'te AKM Tiyatro Salonunda, Pınar Akkuzu'nun yazdığı, Güray Dinçol'un yönettiği Kırmızı Küre çocuk oyunu ise 4 Şubat Pazar saat 13.00'te Mecidiyeköy Büyük Sahnede minik izleyicilerimizle buluşuyor.