İsrail koronavirüse karşı aşılama kampanyasını en başarılı yöneten ülkelerden biri olmuştu. Erken başlanan süreçte, önemli bir mesafe kat eden Tel Aviv, gelinen noktada salgının varytanları ile ciddi problem yaşıyor. 

YÜZDE 40'LARA DÜŞTÜ

İsrail salgına karşı Pfizer- BioNTech aşısını kullanırken, mRNA teknolojisi aşının, İsrail'deki salgına karşı etkisiz kaldığı ifade edildi.

İsrail Sağlık Bakanlığı aşının, hastalığın bulaşması ve hafif semptomlara karşı etkililik oranının yüzde 40'a düştüğünü açıkladı. Haaretz gazetesi ise koronavirüs testlerinin önemli bir kısmının kalabalık alanlarda, yaşlı nüfusa yapıldığı için verilerin doğruluğuna şüpheyle yaklaşılması gerektiğinin altını çizdi.

YENİ ÖNLEMLER HAYATA GEÇİRİLDİ

Ülkede artış gösteren vakalara karşı yeni önlem paketini hayata geçiren İsrail, uçak yolculuklarına da yeni kısıtlamalar getirildi. Kırmızı ve yeşil listelerini güncelleyen Tel aviv yönetimi, vatandaşlarının yurt dışı seyahatlerini düzenleyecek bir dizi önlem açıkladı. Buna göre Sadece özel izinle seyahat edilebilecek 'kırmızı liste'deki ülkeler arasına Türkiye, İngiltere, Gürcistan ve Güney Kıbrıs eklendi.

Aşılanmış yolcuların da bu ülkelerden İsrail'e girişte karantinaya alınması ve negatif test sonucu ibraz edene kadar karantinada kalması gerekecek. Aşılanmamış yolcular ise 1 hafta karantinaya alınacak.​

YEŞİL GEÇİŞ UYGULAMASI

'Yeşil Geçiş' uygulamasının yeniden hayata geçirilecek ve aşı olmayanların 29 Temmuz'dan itibaren 100 veya daha fazla kişinin bir arada bulunduğu kapalı veya açık alanlara girişi zorlaşacak. Bunlara spor merkezleri, tiyatro, restoran, konferanslar, turistik merkezler ve sinagog gibi ibadethaneler de dahil. 

ÜCRETLİ OLACAK

Bu alanlara girmek isteyenlerin aşı kartı, Kovid-19 geçirdiklerine dair bir belge ya da 72 saat içinde alınmış negatif koronavirüs testi sonucu göstermesi gerekecek. İlk günler testler ücretsiz olacak ama 8 Ağustos'tan itibaren bu koronavirüs testlerini herkes kendisi yaptırmak zorunda olacak.

AŞI OLMAK İSTEMEYENLERE TEPKİ

Koronavirüs salgınına karşı aşılama kampanyasını devam ettiren İsrail yönetimi, aşılamaya hız vermeyi planlıyor. 

 Aşı olmak istemeyenlerin tüm çabalara ket vurduğunu vurgulayan İsrail Başbakanı Bennett, 'Kurunun yanında yaş da yanar' misali 1 milyon kişinin aşı olmayı reddetmesi nedeniyle geri kalan 8 milyon kişinin kapanma ve tedbirlerle boğuşmak zorunda kalacağı uyarısı yaptı.