İsrail’in saldırılarında yıkıma dönen Gazze’ye gözlerini kapatan Birleşik Arap Emirlikleri, işgalci yerleşimcilere dört bin ton demir gönderiyor.

işgalci İsrail’in saldırılarının sonrasında yaralarını sarmaya çalışan Gazze’ye yardım eli uzatmayan BAE, yerleşimcilerin imdadına koştu. İsrail büyük bir BAE kargo gemisi önümüzdeki pazar günü İsrail’in güneyindeki Eilat limanına gelecek. Filistinli yazar ve aktivistler Gazze’nin aldığı yaralardan sonra BAE’nın İsrail’e demir sevkiyatı yapmasının kabul edilemez olduğunun altını çizdi.

BU LİMANI İLK KEZ KULLANACAK

“PS VALETTA” isimli BAE kargo gemisi Abu Dabi’den Eilat limanına gelen ilk gemi olacak. Büyük bir sevkiyatın Aşdod ve Hayfa limanlarında tıkanıklığa sebep olmaması amacıyla Eilat limanın seçildiği ifade edildi. 2020’de İsrail ile normalleşme sürecine giren BAE, o günden beri işgalciyle düzinelerce anlaşma imzaladı. Geçtiğimiz aylarda da çoğu BAE kargo gemisi Aşdod ve Hayfa limanlarına ulaştı. Öte yandan İsrail’in resmi yayın kuruluşu Kan, ABD’li yetkililerinin Gazze’nin tekrardan inşa etme çabalarına katılımı amacıyla BAE’yi ziyaret ettiğini açıkladı. Fakat BAE, Gazze’nin tekrardan inşasına katılmak amacıyla bir koşul ortaya koydu. Abu Dabi idaresi Amerikalı yetkililere Hamas’ın rolünün bulunduğu herhangi bir mekanizmayı finanse etmeyeceklerini iletti.

Binlerce bina yıkıldı

İşgalci İsrail’in 11 gün saldılarının sonrasında Gazze’de büyük bir yıkım yaşandı. İsrail’in bombalarıyla evler, hastaneler, okullar ve çoğu hayati merkez yerle bir edildi. Gazze’nin altyapısı çöktü, yollarda derin çukurlar açıldı, tarım arazileri yok edildi. Geriye büyük bir yıkıntı kaldı ve yetkililer toplamda 350 milyon dolarlık maddi kayıp bulunduğunu duyurdu. 1800 konut tamamiyle yıkıldı. 16 bin 800 konut, 66 okul ve sağlık ocağı hasar gördü. 74 hükümet binası, 300’den çok ekonomik, endüstriyel ve ticari tesisi bombalandı.