İsrailli Ynet web sitesine göre İsrail, Abdülfettah el-Sisi hükümetine, yerinden edilmiş Filistinlilere kapılarını açmaya ikna etmek için ülke borçlarının Dünya Bankası aracılığıyla silinmesini teklif etti.

Mısır şu anda bir borç krizine saplanmış durumda ve borç ödemelerinde temerrüde düşme olasılığı en yüksek ülkeler arasında Ukrayna'dan sonra ikinci sırada yer alıyor.

Ancak İsrail'in Mısır'ın uluslararası borçlarını silmek için Dünya Bankası üzerinde yeterli nüfuza sahip olup olmadığı belirsizliğini koruyor. 

Borç affı daha önce ABD tarafından Mısır'ı kendi dış politikasına uygun hale getirmek için kullanılmıştı . 1991 yılında ABD ve müttefikleri, İkinci Körfez Savaşı sırasında Irak karşıtı koalisyona katılması karşılığında Mısır'ın borçlarının yarısını affetti .

Artan baskıya rağmen Sisi, bu ay ülkesinin "Filistin meselesini askeri yollarla veya Filistinlileri topraklarından zorla yerinden etmek yoluyla, bölge ülkelerinin zararına olacak şekilde tasfiye etmeye yönelik her türlü girişimi" reddettiğini söylemişti.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısının başladığı 7 Ekim'den bu yana , bir milyon Filistinli bölge içinde yerlerinden edildi; 30.000'den fazla  Filistinli öldürüldü, kayboldu veya yaralandı.

Birleşmiş Milletler Yardım ve Çalışma Ajansı (Unrwa) şefi, kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin zorla yerinden edilme ve toplu cezalandırmayla karşı karşıya olduğunu söyledi .

Mısır'ın dış borcu, 162,928 milyar dolar olarak kaydedilen 2022'nin son çeyreğine kıyasla yüzde 1,5 artışla 2023 yılının ilk çeyreğinin sonunda 165,361 milyar dolara yükseldi.

KAYNAK:haber7.com