Ispanak; vitaminler, mineraller ve antioksidanlar açısından zengin olduğu için gerçek bir besinsel güç merkezidir.

İşte ıspanak suyunun bilime dayalı en önemli 5 faydası

1- Yüksek Antioksidanlar

Ispanak suyu içmek, antioksidan alımınızı arttırmanın harika bir yoludur. Antioksidanlar serbest radikaller olarak adlandırılan kararsız molekülleri nötralize eder, böylece sizi oksidatif strese ve kronik hastalıklara karşı korur

2- Göz Sağlığını İyileştirir

Ispanak suyu, sağlıklı görmeyi sağlamak için gerekli iki antioksidan olan lutein ve zeaksantin ile yüklüdür.  Bazı araştırmalar, bu bileşiklerin ilerleyici görme kaybına neden olabilecek yaygın bir durum olan yaşa bağlı makula dejenerasyonuna karşı korunmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.

Ispanak suyu göz sağlığı için önemli olan A vitamini bakımından yüksektir. Bu vitamindeki bir eksiklik kuru gözlere ve gece körlüğüne neden olabilir

Tam miktarı ne kadar su kullandığınıza ve diğer malzemeleri ekleyip eklemediğinize göre değişmekle birlikte, 4 bardak (120 gram) çiğ ıspanak sıkmak genellikle yaklaşık 1 bardak (240 mL) meyve suyu üretir.

Buna karşılık, bu meyve suyu miktarı A vitamini için Günlük Değer'in (DV) yaklaşık %63'ünü sağlar

3- Kanser Hücresi Büyümesini Azaltır

Daha fazla insan araştırmasına ihtiyaç duyulmasına rağmen, bazı çalışmalar ıspanaktaki bazı bileşiklerin kanser hücresi büyümesiyle mücadeleye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Farelerde yapılan 2 haftalık bir çalışmada, ıspanak suyu kolon kanseri tümörlerinin hacmini %56 azalttı

 İnsan çalışmaları, koyu yeşil yapraklı sebzeleri yemenin akciğer, prostat, meme ve kolorektal kanser riskinizi azalttığını göstermektedir.

4-Tansiyonu Düşürür

Ispanak suyu, kan damarlarınızı genişletmeye yardımcı olabilecek bir tür bileşik olan doğal olarak oluşan nitratlarda yüksektir. Buna karşılık, bu kan basıncını düşürebilir ve kan dolaşımını iyileştirebilir.

Bir fincan (240 mL) ıspanak suyu da, idrarınızdan atılan sodyum miktarını kontrol ederek kan basıncını düzenlemeye katılan bir mineral olan potasyum için DV'nin %14'ünden fazlasını içerir

5- Sağlıklı Saçı ve Cildi Destekler

Ispanak suyu, 1 fincan (240 mL) içinde DV'nin yaklaşık %63'ü ile harika bir A vitamini kaynağıdır. Bu vitamin, cilt hücresi üretimini düzenlemeye ve enfeksiyonlara karşı korumak için mukoza üretmeye yardımcı olur.

Ispanak Suyu Nasıl Hazırlanır?

Ispanak suyunu 2 şekilde hazırlayabilirsiniz;

1) Öncelikle 6 – 7 adet ıspanak yaprağını kaynamakta olan suyun içine atın ve tencerenin kapağını yarım kapatın. Yaklaşık 4 dakika pişirin. Besin değerini kaybetmemesi için ıspanağı çok fazla pişirmemeye dikkat edin. Ispanakları süzüp suyunu çok bekletmeden içebilirsiniz.


2) Ispanak suyunu hazırlamak için bir diğer yöntem ise katı meyve sıkacağı kullanmaktır. Bunun için katı meyve sıkacağının ilgili bölümüne 8 – 10 dal ıspanak koyun. Suyunu bardağa aktarıp afiyetle için. Katı meyve sıkacağı yerine el blender ile de ıspanak suyunu yapabilirsiniz. Uygun bir kap içine 1 su bardağı ılık su ve 8 – 10 ıspanak yaprağını alıp blender ile iyice ezin. Ispanağın tadı tek başına buruk tadını lezzetlendirmek için bir adet kiviyi karışıma ekleyebilesiniz.Böylece ıspanaktaki demirin emilimini C vitamini ile arttırırsınız. 

 

Marketlerde satılan ıspanak sularını satın alırsanız etiketleri dikkatlice okumak da önemlidir, çünkü bazı çeşitler ilave şekerde yüksek olabilir.

Birçok faydası olmasına rağmen, ıspanak suyunun yemek yerine kullanılmaması gerektiğini unutmayın.