ABD'nin önde gelen haber kuruluşlarından CNN de uzmanlardan bu konuda yanıt istedi.

IŞİD'in Horasan kolunun (IŞİD-H) Moskova saldırısını üstlendiği hatırlatılırken özellikle 26 Temmuz-11 Ağustos'ta düzenlenecek Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları'na dikkat çekildi.

Ayrıca Rusya'nın Suriye ve Çeçenistan operasyonlarının ve ülkedeki Orta Asya diyasporasının da hedef haline gelmesini kolaylaştırdığı bildirildi.

New York merkezli sivil toplum kuruluşu Counter Extremism Project'te (Aşırılıkçılıkla Mücadele Projesi) kıdemli danışman olarak çalışan Edmund Fitton-Brown, IŞİD-H'nin Afganistan dışına çıkarak Pakistan, İran ve Orta Asya'da saldırı gerçekleştirme arzusunda olduğunu söyledi. Tacikçe, Özbekçe ve Rusça yapılan yayınların sayısının artmasının örgütün yayılma hedeflerini gösterdiğini savundu.

Fitton-Brown, Taliban'ın Peştunları kayırarak ülkedeki diğer etnik grupların örgüte girmesini kolaylaştırdığını da öne sürdü.

IŞİD-H, 2021'de Kabil Havalimanı'nda intihar saldırısı düzenleyerek 13'ü ABD askeri, 200'e yakın kişiyi öldürmüştü. O dönemde ülkeyi ele geçiren Taliban, örgütle mücadele ediyor. Geçen hafta Kandahar'da düzenlenen intihar saldırısı gibi eylemler engellenemiyor.

Örgütle ilgili kitap yazmış olan Amira Jadoon, IŞİD-H'nin Güney ve Orta Asya'da nüfuzunu artırmak için özellikle son üç yılda propaganda ve saldırılarını yoğunlaştırdığını söyledi:

Geniş çaptaki bölgesel rahatsızlıkları kendi küresel cihat gündemlerine etkili bir şekilde yamadılar.

CNN'in haberinde, geçen sene Pakistan'ın Bacur bölgesinde 60'ı aşkın kişinin hayatını kaybettiği ve ocakta İran'ın Kerman kentinde 90 kişinin öldürüldüğü saldırılar hatırlatıldı.

Counter Extremism Project'in üst düzey yöneticilerinden Hans-Jakob Schindler, geçen sene Almanya'da 7 kişinin örgüt adına ses getirecek bir saldırı planladıkları şüphesiyle tutuklandığını anımsattı. Bu ay da iki Afganistan yurttaşının Kuran-ı Kerim yakma eylemleri yüzünden İsveç Parlamentosu'na saldırmayı planladıkları gerekçesiyle tutuklandıkları bildirildi.

Önceden IŞİD, El Kaide ve Taliban'a yönelik BM yaptırımlarıyla ilgilenen bir koordinatör olan Fitton-Brown, IŞİD-H'nin Avrupa'daki gelişiminin başlarında olduğunu söylerken özellikle şu ülkeleri uyardı:

Orta Asya diyasporasına girmeye başladılar, başta Rusya ve Türkiye'de, bir ölçüye kadar da Almanya'da.

Fitton-Brown, Moskova saldırısının örgüt adına "çığır açıcı bir başarı" olduğunu savunurken bu ölçüdeki bir planlamayı daha önce Asya'nın güneyi dışında gösteremediklerini vurguladı.

IŞİD'in en fazla hedef aldığı ülkelerin başında Türkiye geliyor. Son olarak 28 Ocak 2024'te iki IŞİD'li Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'nde bir saldırı gerçekleştirmiş, bir kişi hayatını kaybetmişti.

Bu saldırının ardından IŞİD'e yönelik peş peşe operasyonlar düzenlenmiş, çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.