İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin Türkiye ziyaretini ertelemesine neden olan Kirman’da 3 Ocak’taki terör saldırısını bir kez daha lanetlediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu vesileyle Türkiye’nin terörle mücadelede İran’ın yanında olduğunu tekrar ifade etti.

“Komşumuz İran’la ilişkilerimizi karşılıklı güven ve müşterek menfaatler temelinde derinleştirmeye önem veriyoruz” sözleriyle devam eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde bu iradeyi bir kez daha teyit ettiklerini aktararak, konsey toplantısı kapsamında aldıkları kararların, yalnızca iki ülke için değil bölgenin istikrarı ve refahı bakımından da önem taşıdığına inandıklarını belirtti.

Bugünkü görüşmelerde somut iş birliği alanları ile Gazze ve işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşanan İsrail saldırıları başta olmak üzere, bölgesel ve uluslararası gelişmeleri de ele aldıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörle mücadeleden enerjiye, ticaretten eğitime, ikili gündemde yer alan konular hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını bildirdi.

“TERÖRLE MÜCADELEDE İRAN’IN DESTEĞİNİN ARTARAK DEVAM ETMESİNİN EHEMMİYETİNİ VURGULADIK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “İran’la yıllık 30 milyar dolar ticaret hedefimiz bağlamında özellikle Koronavirüs salgını sonrasında ilerleme kaydettik. Öte yandan bu kulvarda daha hızlı koşmamız gerektiğinin de farkındayız. Sayın Cumhurbaşkanıyla bu kapsamda atacağımız adımları ele aldık. İş dünyamızın karşılaştığı sorunların çözülmesinin, bu gayretlerimize önemli katkıda bulunacağına işaret ettik. Terörle mücadelede komşumuz İran’ın desteğinin artarak devam etmesinin ehemmiyetini bir kez daha vurguladık. Ülkelerimizin ve bölgemizin güvenliğini hedef alan PKK-PYD/YPG ve PJAK’a karşı iş birliğimizin daha da güçlendirilmesinin önemine değindik.”

İki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yönelik olarak 10 yeni anlaşmaya imza attıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu suretle, ilişkilerimizin ahdi zeminini tahkim ettik” dedi.

“FİLİSTİN MESELESİ HEM TÜRKİYE’NİN HEM İRAN’IN ODAĞINDA YER ALIYOR”

İran Cumhurbaşkanı Reisi’yle, Filistin, Suriye, Irak, Afganistan ve Güney Kafkasya’da yaşanan son gelişmeler hakkında da fikir alışverişinde bulunduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Filistin meselesi hem Türkiye’nin hem İran’ın odağında yer alıyor. Dışişleri Bakanlarımız dün New York’ta BM Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen Filistin konulu oturuma katıldı. Gazzeli kardeşlerimizin güvenliğini, refahını ve istikbalini temin etmeye yönelik gayretlerimizi sürdürdüler. Türkiye olarak, 7 Ekim’den beri 26 bin tonu un olmak üzere toplam 30 bin tondan fazla insani yardım malzemesini El Ariş’e gönderdik. Görüşmelerimizde, İsrail’in Gazze’ye yönelik insanlık dışı saldırılarının bir an önce son bulması, adil ve kalıcı barışın tesisine yönelik ivedi adımlar atılması ihtiyacını ele aldık.”

Filistin’in haklı davasına desteklerini tekrarladıklarını ve bu konudaki iş birliğini devam ettirme kararlılıklarını tazelediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgenin güvenliğini ve istikrarını daha fazla tehdit edecek adımlardan sakınılmasının önemi üzerinde de mutabık kaldıklarını kaydetti.