Türkiye ve Irak arasındaki iş birliği, birtakım projelerle pekişiyor. Bu doğrultuda açıklama yapan Irak Ulaştırma Bakanı Nasır Bender'in ifadelerine göre, Bağdat-Musul demir yolunu Türkiye'ye kadar uzatacak olan proje için çalışmalara başlandı.

Irak Ulaştırma Bakanı Nasır Bender, Bağdat ve Musul'u birbirine bağlayan demir yolunun onarılması için gerçekleşen çalışmaların yanı sıra yolun Türkiye'ye kadar uzaması için söz konusu projenin de başlatıldığına ilişkin bilgilendirmede bulundu. Bender, Irak haber ajansı INA'ya yaptığı açıklamada, proje kapsamında ilk çalışmaların başladığını söyledi.

 

DEAŞ SALDIRILARINDAN ÖTÜRÜ ZARAR GÖRDÜ

DEAŞ terör örgütü tarafından gerçekleştirilen saldırılardan dolayı zarar gören bazı set ve köprülerin onarımına başlandı. Bu işlemin iki ay içerisinde tamamlanacağı ifade edildi. Bender, projedeki asıl büyük adımın, Basra Körfezi'nde bulunan El-Fav Limanı'nın ülkeye bağlanması kademesinin oluşturulduğunu ifade etti.

Bender ek olarak Irak'ın elinde bulunan trenlerin eski olduğunu ve bu sebeple demir yolu tamamlandıktan sonra yeni trenlerin satın alınacağına dair bilgi de verdi.

HABUR-İBRAHİM HALİL SINIR KAPISI KULLANILIYORDU

20 Eylül 2020 tarihinde açıklamada bulunan Musul Valisi Necim el-Cuburi, Musul vilayetinden ülkemizin sınırlarına kadar modern bir demiryolu yapılacağını bildirmişti. İki ülke arasındaki uluslararası geçişler ve ticaretler için genellikle Habur-İbrahim Halil Sınır Kapısı kullanılıyordu.