Her sene yapılan "Kara Cuma" (Black Friday), Kasım ayı indirimleri gibi indirimlerle tüketicilerin aslında nasıl kandırıldığı ortaya çıktı. Televizyonlarda bangır bangır indirim reklamları çeviren n11, HepsiBurada, Trendyol gibi çevrimiçi satış sitelerindeki indirim oranlarının yalan olduğu kanıtlandı. Bu tarz sitelerde önceki fiyatı fahiş fiyat olarak gösterip aslında hiç indirim yapılmadığına, bazı ürünlerin olduğundan daha pahalı bir bedelle satıldığı belirlendi.

İndirim ayağına bindirim!

Sabah Gazetesi'nden alınan bilgilere göre E-Ticaret sitesi olarak hizmet veren n11.com sitesindeki sözde indirim oranları koca bir yalandan ibaretti. 8 Kasım 2020 tarihindeki fiyatları alınmış birkaç ürüne, sözde indirim günü olarak ilan edilen 11 Kasım 2020 tarihinde tekrar göz atıldı. Yapılan fiyat karşılaştırmasında, ürünün indirimsiz halinin, sözde indirim günündeki fiyatına oldukça yakın, bazen aynı, hatta bazen daha ucuz olduğu görüldü. İşte n11.com gibi pek çok E-Ticaret sitesinin "indirim günleri" adı altında yaptığı sahtekarlık...

Ürünler daha önceden incelenmeli

Böyle bir pazarlama tuzağına düşmemek adına tüketicilerin almak istedikleri ürünleri, indirim günleri olarak ilan edilen Kara Cuma ve Siber Pazartesi gibi günlerden önce kontrol etmeleri, gerekli durumlarda ürünün incelendiği günkü fiyatının bir yere not edilmesi veya ekran görüntüsü alınması tavsiye ediliyor. Ürünlerin önceki fiyatları bilindiği takdirde, sözde indirimli fiyattan satın alarak bir nevi dolandırılma faktörü ortadan kaldırılabilir.

İnternet siteleri fiyatlara neden müdahale etmiyor?

E-Ticaret sitelerinde yer alan ürünler, o siteye mensup satıcı kişiler tarafından siteye yüklenir. Fiyatlar da bu kişiler tarafından belirlenir. Site yetkilileri, ürün satıcıları tarafından belirlenen fiyatlara müdahale etme yetkisine sahip değildir. Yalnızca satış için gereken ortamı hazırlamaktadır.