Sosyal medya platformu bir blog yazısında, cinsel dolandırıcılık ve diğer "görüntü istismarı" biçimleriyle mücadele etme ve suçluların gençlerle iletişim kurmasını zorlaştırma girişiminin bir parçası olarak bu özellikleri test ettiğini belirtti.
Cinsel şantaj bir kişiyi internette müstehcen fotoğraflar göndermeye ikna etmek ve daha sonra mağdur para ödemediği ya da cinsel ilişkide bulunmadığı takdirde görüntüleri paylaşmakla tehdit etmek anlamına geliyor.
Yakın zamanda Michigan'da genç erkeklere cinsel şantaj yapmaktan suçlu bulunan ve biri kendi canına kıyan iki Nijeryalı kardeş ve 15 yaşındaki bir kıza cinsel şantaj yapan ve kaçıran Virginialı şerif yardımcısıyla ilgili davalar çok ses getirmişti.
Instagram ve diğer sosyal medya şirketleri, gençleri korumak için yeterince çaba göstermedikleri gerekçesiyle artan eleştirilerle karşı karşıya.
Instagram'ın çatı kuruluşu Meta Platforms'un CEO'su Mark Zuckerberg, bu yılın başlarında Senato’daki bir oturumda bu tür istismar mağdurlarının ailelerinden özür diledi.
Merkezi Menlo Park, California'da bulunan Meta, Facebook ve WhatsApp'ın da sahibi. Ancak çıplak görüntüleri silikleştiren özellik, bu platformlarda gönderilen mesajlara eklenmeyecek.
Instagram, dolandırıcıların genellikle "mahrem görüntüler" istemek için mesajları kullandığını açıkladı. Bu durumla mücadele için platform, yakında mesajlar için çıplaklık içeren görüntüleri silikleştiren ve insanları çıplak görüntüler göndermeden önce iki kez düşünmeye teşvik eden bir “çıplaklığı önleme” özelliğini test etmeye başlayacak.
Instagram'dan yapılan açıklamada, "Bu özellik yalnızca insanları mesajlarında istenmeyen çıplaklık görmekten korumak için değil, aynı zamanda insanları kandırarak karşılığında kendi görüntülerini göndermelerini sağlamak için çıplak görüntüler gönderebilecek dolandırıcılardan korumak amacıyla tasarlanmıştır" denildi.
Bu özellik, 18 yaşın altındaki gençler için tüm dünyada varsayılan özellik olarak açık olacak. Yetişkin kullanıcılar ise bu özelliği etkinleştirmeye teşvik eden bir bildirim alacaklar.
Çıplaklık içeren görüntüler bir uyarı ile silikleştirilecek ve kullanıcılara görüntüleme seçeneği sunulacak. Ayrıca göndereni engelleme ve sohbeti rapor etme seçeneği de sunulacak.
Çıplaklık içeren doğrudan mesajlar gönderen kişiler, "hassas fotoğraflar" gönderirken dikkatli olmaları gerektiğini hatırlatan bir mesaj alacak. Ayrıca, fikirlerini değiştirirlerse fotoğrafları geri çekebilecekleri, ancak başkalarının bunları zaten görmüş olma ihtimali olduğu konusunda bilgilendirilecek.
Meta'nın çocuk güvenliğiyle ilgili birçok araç ve politikasında olduğu gibi, bu adımı olumlu ancak yeterince ileri gitmeyen bir adım olarak değerlendirenler de var.
Çevrimiçi tacizi engelleme konusundaki uzmanlığıyla tanınan, sosyal medya devinin eski teknik yöneticisi Arturo Bejar, "Bence duyurulan araçlar gönderenleri koruyabilir ve bu memnuniyet verici. Peki ya alıcılar?" dedi.
Meta'dayken derlediği ve Kasım ayında Kongre’de verdiği ifadede sunduğu şirket içi araştırmaya atıfta bulunan Bejar, her 8 gençten birinin her yedi günde bir Instagram'da tacizle karşılaştığını söyledi ve "Hangi araçlara sahipler? İstenmeyen bir çıplaklıkla karşılaşırlarsa ne yapabilirler?" diye sordu.
Bejar, bir gencin acizle karşılaştığını söylemesinin bir yolu olana ve bu konuda şeffaflık sağlanana kadar "durumun anlamlı bir şekilde değişmeyeceğini" söyledi.
Beyaz Saray sözcü yardımcısı Robyn Patterson da Perşembe günü yaptığı açıklamada, Başkan Joe Biden'ın "sosyal medya şirketlerinin çevrimiçi cinsel istismarla mücadele etmek için daha fazlasını yapabileceğine inandığını" belirtti.
Çocuk tacizi dünya genelinde işlenen suçlar arasında başını çekiyor.
Instagram, "cinsel şantaja işaret edebilecek bir dizi sinyale dayanarak" cinsel dolandırıcılık yapabilecek hesapların belirlenmesine yardımcı olacak teknoloji üzerinde çalıştığını söyledi.
Platform, suçluların gençlerle bağlantı kurmasını engellemek için, birbirlerini zaten takip ediyor olsalar bile, bir gencin profilindeki "mesaj" tuşunu potansiyel cinsel şantaj hesaplarına göstermemek ve gençleri bu hesaplardan gizlemenin yeni yollarını test etmek dahil önlemler alıyor.
Ocak ayında Federal Soruşturma Dairesi (FBI), çocukları hedef alan cinsel şantaj vakalarında "büyük bir artış" olduğu konusunda uyarıda bulunmuştu. Bu vakalar arasında mali cinsel şantaj da yer alıyor. Hedeflenen mağdurlar çoğunlukla 14 ila 17 yaş arasındaki erkek çocuklar. Ancak FBI, herhangi bir yaştaki çocuğun da mağdur olabileceğini açıkladı.
FBI, Ekim 2022'den Mart 2023'e kadar olan altı aylık dönemde reşit olmayan mağdurları içeren finansal amaçlı cinsel şantaj vakalarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20'den fazla arttığını kaydetti.