Bursa'nın Nilüfer ilçesine bağlı Görükle Kurtuluş Mahallesi 9. Sokak'ta oturan Erdoğan Tunaboylu, evinin balkonundan oturduğu sırada, sokaktaki apartman inşaatının çevre düzenlemesini sırada iş makinesinin bir taş çıkardığını gördü.


İnşaatın olduğu alana doğru giden Tunaboylu, çamurla kaplı taşı icelemeye başladı. Daha sonrasında kaldırıma taşığıdı taşı suyla yıkadı. Tunaboylu, taşın üzerinde tarihi eser olabileceğini düşündüğü kabartma yazılarını fark etti. Tunaboylu durumu derhal polis ekiplerine bildirdi.

Tarihi eser

Adrese gelen polis, taşı görünce durumu Nilüfer Belediyesi Kültür Müdürlüğü ekiplerine iletti. Belddiye Ekiplerce yapılan ilk incelemede taşın Erken Roma Dönemi'ne ait mezar steli olduğunu açıkladı. 2 bin yıllık olduğu değerlendirilen mezar steli, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ekipleri korumaya aldı. Taşın, incelenmek üzere arkeoloji müzesine götürüleceği belirtildi.

Bursa Nilüfer

'TAŞI YIKAYINCA KABARTMAYI FARK ETTİM'

Mezar stelini bulan Erdoğan Tunaboylu'nun,

"Bugün inşaat alanında çevre düzenlemesi yapılırken mutfaktan yemek aldım. Dışarıya baktığımda kepçenin topraktan düzgün bir parça çıkardığını gördüm. Daha sonra parçaları incelemek istedim.

Önce alttaki parçayı inceledim. Kabartma aradım ama onda yoktu. Toprağın altındaki parçaya da bakmak istedim.

taşta ilk olarak üçgen şekli fark ettim. Tek kişi kaldırmak çok zordu. Daha sonra eniştemle kapımın önüne taşıdım. Taşı yıkadık ve kabartma olduğunu fark ettik. Gerekli yerlere durumu bildirdik"

dedi.

Bursa Nilüfer'de tarihi eser bulundu