Başkent Londra'nın kuzeydoğusundaki Ramazan Mescidi'nin sahibi Erkin Güney, ülkenin önde gelen gazetelerinden Guardian'a "Faturalarımız üç katına çıktı, binanın bakım masrafları arttı, yeterli parayı toplayamıyoruz" dedi.

59 yaşındaki Güney, aylık masraflarının yaklaşık 4 bin sterlin (yaklaşık 165 bin TL) olduğunu belirterek, "Şansımız yaver giderse haftada 200 ila 300 sterlin (yaklaşık 8 bin ila 12 bin TL) toplayabiliyoruz" ifadelerini kullandı. Güney, en son elektrik faturasınınsa 17 bin sterlin (yaklaşık 695 bin TL) geldiğini söyledi.

Shacklewell Camisi olarak da bilinen ibadethanenin temel gelir kaynağı cenaze işlemleri. Bunun dışında cami genellikle bağışlarla ayakta kalmaya çalışıyor.

Caminin kurulduğu Dalston bölgesindeki arazinin sahibi olan Güney, son dönemde müteahhitlerin buraya ilgi gösterdiğini ifade ederek, araziyi satması için 10 yıl önce 13 milyon sterlin (yaklaşık 532,5 milyon TL) teklif aldığını, yakın dönemde de 18 milyon sterlinlik (yaklaşık 737 milyon TL) bir teklifin geldiğini belirtti.

Güney, yeni projeler kapsamında ibadethaneyi altında alışveriş mağazalarının, üstünde de apartman dairelerinin yer alacağı bir binanın içine yerleştireceklerini söyledi:

Camiyi yıkıp yerine apartman dikmek istiyorlar. Gerçekten trajik bir durum.

Ramazan Mescidi'nin binası ilk olarak 1903'te inşa edilmişti. Sinagog olarak kullanılan bina 1970'lerde atıl durumdaydı. Güney'in babası Ramazan Güney ise o dönemde binayı satın alarak camiye çevirdi.

Güney, “O günlerde cami sürekli gelişiyordu, insanlarla ve desteklerle dolup taşıyordu. O zamanlar maddi sıkıntımız yoktu” dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) gelen ve camiye bağış yapan cemaatteki bazı kişilerin yaşamını yitirdiğini ya da ibadethaneye gelemediklerini belirten Güney, bölgedeki kiraların artmasıyla birçok kişinin taşınmak durumunda kaldığına dikkat çekti.

Londra'da yaşayan Kuzey Kıbrıslı gençlerin de "Batılılaşmanın etkisiyle cemaatten koptuğunu" savunan yetkili, ziyaretçi sayısının epey azaldığını belirtti.

Önceden bir gece kulübü işlettiğini anlatan Güney, caminin yönetimini 12 yıl önce devraldığını söyleyerek "Bir gün 'Artık bu işi yapmayacağım' dedim ve kapıları kapattım" ifadelerini kullandı.

Gece kulübündeki hoparlörleri ezan için çatıya yerleştirdiğini belirten Güney, şöyle devam etti:

Ben para için burada değilim. Öyle olsaydı binayı satar giderdim. Bu bir cami ve satılmamalı, dışarıdan müdahale olmamalı. Burası kutsal bir yer.

Londra'nın merkezinde yer alan ünlü Leicester Meydanı yakınlarındaki Coventry Caddesi, 30 bin ampulden oluşan "ramazan ışıkları" konseptiyle aydınlatılıyor.

Şehrin önemli turistik mekanlarından olan caddedeki ışıkların açılışı, 23 Mart'ta Londra Belediye Başkanı Sadık Khan'ın katıldığı törenle yapılmıştı.

KAYNAK: Independent