Geçtiğimiz hafta Perşembe günü İskoçya'daki Balmoral Kalesi'nde hayatını kaybeden, İngiltere'nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı unvanına sahip Kraliçe 2. Elizabeth'in cenaze töreni bugün yapılıyor.

4 gündür Westminister Hall'de halkın ziyaretine açılan tabut Tören alayı ile Westminster Kilisesi’nden Wellington Arch'a ve oradan da Windsor'a gidecek. Kraliçe burada Nisan 2021’de hayatını kaybeden eşi Prens Philip’in yanına özel bir aile töreniyle defnedilecek. Cenaze töreni yerel saatle ile 11.00'de başladı.

96 KERE ÇAN ÇALDI

Westminster Kilisesi'nin dışındaki çanlar çalmaya başladı. Kraliçe’nin hayatını anmak için tören başlamadan önce 96 dakika boyunca her dakika başında çan çalındı.

Buckingham Sarayı'nın bahçesinde kurulan çadırlarda basın mensupları hazır bekliyor. Tören, Hyde Park'ta kurulan dev ekranlardan canlı izlenebilecek.

Cenaze törenini yüz binlerce kişinin izlemesi bekleniyor. İnsanlar şimdiden Buckhingham Sarayı'nın önünde toplanmaya başladı. Törenin gerçekleştireceği güzergah boyunca geniş güvenlik önlemleri alındı. Londra'nın merkezinde Kraliçe'nin cenazesinin taşınacağı güzergah üzerinde binlerce kişi dün geceden itibaren sıraya girdi.

Londra Emniyet Müdürlüğü bu törenin en geniş katılımlı etkinlik olacağını öngörüyor. Cenaze için 10 bini aşkın polis görevlendirildi.

TÜRKİYE'Yİ BAKAN ÇAVUŞOĞLU TEMSİL EDİYOR

2.000’den fazla kişinin katılacağı cenaze töreni için yaklaşık 500 devlet başkanı ve farklı ülkelerin kraliyet ailesi mensuplarına davetiyeler gönderildi. Cenazenin dünyanın dört bir yanından liderleri bir araya getirmesi bekleniyor. Cenazede Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil ediyor.

Törene Kral 3. Charles ve eşi Kraliçe Camilla liderlik edecek. Tabuta eşlik etmek için çiftin ardından Galler Prensi ve Prensesi William ve Kate yürüyecek. Çocukları Prens George ve Prenses Charlotte da onların arkasından yürüyecek. Arkalarında da Sussex Dükü ve Düşesi Harry ve Meghan Markle yürüyecek.

DUYGU DOLU ANLAR YAŞANDI

Kraliçe Elizabeth'in naaşı, Westminster'dan Hyde Park'ın girişindeki Wellington Arch'a doğru yola çıktı.

Geçit töreni boyunca sıralanan bazı İngiliz vatandaşlarının gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.

Başkent Londra'daki Westminster Abbey Kilisesi'nde TSİ 13.00'te başlayan cenaze törenine, Kraliçe'nin çocukları İngiltere Kralı 3. Charles, Prenses Anne, Prens Andrew, Prens Edward'ın yanı sıra Kraliçe Camilla, Galler Prensi William ve eşi Galler Prensesi Kate, Sussex Dükü Prens Harry ve eşi Düşes Meghan Markle ile Kraliyet Ailesi'nin diğer üyeleri katıldı.

Cenaze töreninde, ABD Başkanı Joe Biden ile eşi Jill Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, İrlanda Cumhurbaşkanı Michael Higgins, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky'nin eşi Olena Zelenska başta olmak üzere 500'e yakın dünya lideri ve üst düzey isim yer aldı.

2 DAKİKALIK SAYGI DURUŞU

İngiltere Başbakanı Liz Truss, törendeki kısa konuşmasında, İncil'den alıntı yaptı. Canterbury Başpiskoposu da konuşmasında, "dünyada çok az liderin, Kraliçe'ye duyulduğunu gördükleri sevgiyle karşılandığını" ifade etti.

Kraliçe 2. Elizabeth'in hayatını kaybeden eşi Prens Philip ile evlendiği yer de olan Westminster Abbey Kilisesi'ndeki törenin ardından ülke çapında 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

WİNDSOR'A GÖTÜRÜLECEK

Törenin ardından Kraliçe Elizabeth'in üzerinde tacının yanı sıra çiçeklerin bulunduğu tabutu, Wellington Arch'tan sonra defnedileceği Windsor'a götürülecek.

Buradaki geçit törenin ardından ise Windsor Kalesi'ne getirilecek olan Kraliçe 2. Elizabeth'in naaşı, kaledeki St. George Şapeli'ne nakledilecek ve özel aile töreniyle defin işlemi burada gerçekleşecek.