Türkiye'deki Baykar şirketi tarafından üretilen Bayraktar TB2 insansız hava araçları (İHA) ve silahlı insansız hava araçları (SİHA) Batı basınındaki yerini korumaya devam ediyor. Son olarak Dağlık Karabağ savaşında kardeş ülke Azerbaycan tarafından kullanılan ve kısa zaman içinde Ermenistan ordusunun korkulu rüyası haline gelen SİHA'lar, bu savaşın yönünü bütünüyle Azerbaycan lehine çevirmiş, bu sayede kardeş ülke 30 yıllık Karabağ hasretine nokta koymuştu.

LİBYA'DA DA İZ BIRAKMAYI BAŞARDI

Sadece Karabağ değil, Türkiye'nin ürettiği SİHA'ların başarısı Libya'da da kendini kanıtlamaktan geri kalmamıştı. Bütün bunların ardından Batı'daki basın organları, Türkiye'nin askeri teçhizatları hakkında övgü dolu haberler yazmaya devam ediyor.

İNGİLTERE'NİN İHA ÜRETİMİNE İLHAM OLDU

İngiltere Savunma Bakanlığı da Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'daki zaferi sonrasında daha ucuz ve etkili olan  İHA üretimi ile yakın olarak ilgilenmeye başladı. Karabağ zaferinin ardından pek çok ders çıkaran İngiltere ordusu, bu dersler üstüne yeni bir İHA programı başlatabilir.

KARABAĞ ZAFERİNDE İHA DETAYI

Guardian'da yer alan, İHA'larla ilgili habere göre İngiltere'den savunma yetkilileri, Karabağ'da büyük bir zafer kazanan Azerbaycan'ın 6 hafta süren çatışmalar sonucunda Ermenistan ordusuna karşı, Türkiye'den aldığı İHA'larla sağlanan üstünlüğün çok kritik olduğunu düşünüyor.