Türkiye; haberleşme, endüstri, otomotiv ve savunma alanlarında ihtiyacı olan çipleri üretmek üzere harekete geçti. Bu doğrultuda, Türkiye'nin milli işlemcisi Çakıl için gün sayılıyor. Milli işlemci Çakıl'ın prototipi üretildi ve ilk olarak ASELSAN firmasının ürünlerinde kullanılmaya başlanacak.

YERLİ SİLAH SİSTEMLERİNİN GÜVENLİĞİNE BÜYÜK KATKI

Ticaret savaşlarındaki bir numaralı oyuncu konumuna yükselen, ülkelerin milyar dolarlar harcayarak yatırımda bulunduğu, devlet teşviklerinin uygulandığı yeni çip teknolojisi alanında ilerleyen Türkiye, ciddi bir adım atmak üzere hazırlıklar yapıyor. Yabancı üretim mikroişlemcilerin muadili yerine kullanılacak olan yerli ve milli işlemci Çakıl, Türkiye'nin yerli silah sistemlerinin güvenliğine çok büyük katkı sağlayacak. Yerleştirildiği zaman havacılık, silah ve savunmada görev yapan bilgisayarların güvenliğinden Çakıl sorumlu olacak.

EN STRATEJİK TEKNOLOJİK ÜRÜNLERDEN BİRİ

Türkiye'nin teknoloji güvenliği konusunda temel konumunda bulunacak olan milli işlemci için üretim süreci, hiçbir aksama olmadan, nasıl planlandıysa öyle sürüyor. BİLGEM bünyesinde üretimi gerçekleştirilen milli işlemci Çakıl, yerli silah sistemlerinin içinde yüksek hızı ve düşük güç tüketimiyle yer alacak. Çipler yerlileştiği zaman maliyet açısından avantaj kazanılacak. Satış hakları ve lisansı Türkiye'ye ait olacak. Çakıl, yerlileşen en stratejik ve tekmolojik ürünler arasında yer alacak.

MALEZYA'DAN ÇİP ÜRETİM EĞİTİMİ

Türkiye ve Malezya arasında Kuala Lumpur Zirvesi çerçevsinde  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Malezya Başbakanı Dr. Mahathir Bin Mohammad'ın huzurunda imza atılan tam 18 anlaşmadan bir tanesi de çip üretimi hususundaki iş birliğiyle alakalıydı. Çakıl'ın üretimi için çip yatırımı yeteneğine sahip olan tek Müslüman ülke Malezya'dan, Türk mühendisler için çip üretim eğitimi sağlandı.