Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki deprem 10 ilde yıkıma neden oldu. Depremin 5. gününde AFAD, saat 09.25 itibarıyla can kaybını 18 bin 342, yaralı sayısını 74 bin 242 bin olarak duyurdu.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan kendisinin hazırladığı "Türkiye’nin Deprem Çekincesi" haritasını paylaştı.

Ercan harita üzerinde, "İl il, İlçe ilçe, neresi kaçıncı derece deprem bölgesinde yer alır. Her ilde beklenen en büyük deprem kaç şiddetinde" bunu tek tek gösterdi.

Ahmet Ercan'ın hazırladığı haritaya göre en riskli iller Marmara Bölgesi'nde yer alıyor. İstanbul 7.8 şiddetinde deprem beklenirken, Bursa, Balıkesir, Çanakkale yörelerinde 7.5 şiddetinde deprem bekleniyor...

Prof. Dr. Ahmet Ercan, sıradaki depremin nerede olabileceği ve nereleri etkileyeceği konusunda da uyarılarda bulundu.

İşte Ahmet Ercan'ın deprem tahminleri...

Şimdi sıra Antakya, Kırıkhan, Hassa, Nurdağ kollarından oluşan Ölü Deniz (Dead Sea) kırığında. ÖDK yürümeden yeni kentler Amanos Dağlarına doğru sırtını vermelidir. Kuruyan Amik Gölü yerleşim sakıncalı olmalı, boşaltılmalıdır. Bu kesimde beklenen deprem de delice olur. UNUTMAYALIM

Palu'da (Elazığ) DAK kuzey Kovancılar kolu ile sağ atımlı Yayla kırığı, Murat Irmağı ile kesim yeri yeni depreme gebe. Sonra kuzeye yönelip Bingöl-Karakocan kavşağında vuruşacak. Sonra, DAK’ın son parçası Bingöl-Karlıova kavşağında KAK-Kuzey Anadolu Kırığında sarsacak.

Burada sözünü ettiğim, sarsıntı yatakları gelecekte beklenen deprem odaklarıdır. Bunlar uzun on yılları kapsayan süre içinde gelişecektir. Uyarılarımı TC yönetimi ile kentlerin yerel yöneticileri için yapıyorum. Korkup, göçmeye, taşınmaya gerek yok. Tümünün üstesinden geleceğiz.

Osmaniye, DAK’ın 35 km batısında uzanan sol doğrultu atımlı, Ceyhan kığından etkilenecektir. Bu kırık kuzeyde Andırın’dan, Osmaniye Toprakkale’ye bir parça, Ceyhan’dan Karataş’a Akdeniz’e bir parça olarak kırılacak Osmaniye ile Ceyhan M6,8’lik depremleri Çukurova’da yapacaktır..

Çukurova başkenti Adana, Doğuda sol doğrultu atımlı Ceyhan kırığı ile batıda sol doğrultu atımlı Mersin-Ecemiş kırıkları arasında, 25 km doğusunda solcu İmamoğlu kırığına komşudur. İçinden diri kırık geçmiyor. Yalnızca etkilenme alanıdır.

İzmir'de en riskli ilçeler hangileri... Kırmızı: En sarsılır, sarsıntıyı 3-4 kat büyütür en çekinceli yerler, Mavi: Sakıncalı yerler, büyütme 2,5-3, Yeşil: Orta sarsılır yerler 1,7-2,4 büyütme, Sarı: az sarsılır yerler, 1,2-1,7, Gri: en güvenli yerler.