İkinci el araç piyasasında durgunluk devam ediyor. İlan sitelerinde, araçlarını satmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Fakat buna karşılık alıcı tarafında herhangi bir hareketlilik yok. Durum böyle olunca da ikinci el araç piyasası bir noktada tıkanmış oluyor. Haber7 muhabiri Yavuz Selvi'de ikinci el araç piyasasındaki fiyat düşüşlerini CARDATA Ceo'su Hüsamettin Yalçın ile konuştu. 

Hüsamettin Yalçın açıklamalarında, "Son bir ayda ikinci el fiyatlarındaki düşüş %9 oldu. Buradaki en önemli sebeplerden birisi piyasa artık iyice sıkıştı.  Yaz başından beri ikinci el araç satışlarında önemli bir düşüş vardı.  Bu piyasalara da yansıdı.  İkinci elde gerçekten satıcılar, şu anda oldukça zorlanıyor.  Tabii ikinci elde fiyatların geri gelmesindeki en önemli sebeplerden bir tanesi, son bir buçuk yılda ikinci el araç oldukça primlenmişti.  Fiyatlar geri gelmeye başlayınca, geçmiş dönemde araç alanlar şimdi o karlarını revize etmeye çalışıyorlar.  Piyasasında geri geldiğini görerek bir an önce araçlarını elden çıkarmayı düşünüyorlar. Ancak piyasa sıkıştığı içinde, geçmişe oranla ikinci el araç satışı çok olmuyor" dedi.

Şuanda ilan adetleri bir milyona ulaşmış durumda

Öte yandan Yalçın ilan sitelerindeki araç satışları hakkında, "Yaz başında ilan sitelerinde 400-500 bin ilan varken, şuanda bu ilan adetleri bir milyona ulaşmış durumda.  Tabii ikinci el araç piyasası sıfır araç piyasası ile çok ilintili. Özellikle sıfır araç tarafında markaların önemli satış kampanyaları  ve indirimler var.  Bu da ikinci el araç fiyatlarının geri gelmesine sebep oluyor.  Yine yaz başında hükümetin aldığı önemli mevzuat kararları var. Bunlarda ikinci el araç fiyatlarının fahiş bir şekilde artmasını önledi. Bundan sonra Kasım-Aralık aylarında da markaların satış kampanyaları devam edeceğe benzer. Ve ikinci el araç fiyatları da düşmeye devam eder. Fiyatların düşmesiyle önemli fırsatlar olabilir. Vatandaşlar, yaz döneminden bu yana devam eden durğunluğu bir fırsata çevirebilirler" diye konuştu. 

Sıkıntılar sona erdi diyebiliriz

Son olarak sıfır araç tedariği ile ilgili olarak, "Pandemi de tedarik tarafında birçok sorun oluştu. Üretim noktasında  sürekli sıkıntılar oldu. Artık pandeminin geçmesiyle birlikte bu sıkıntılar sona erdi diyebiliriz. Şu an bekleme süreleri çok azaldı.  Sıfır araç piyasasında da fiyatlar çok değişmiyor. Çünkü dövizde çok büyük hareketlilik yok" açıklamalarında bulundu.

KAYNAK: haber7.com