Yeni tip koronavirüs salgını türü vatandaşlar, insanların kalabalık olduğu toplu taşıma araçlarına binmek istemeyince otomobil satın alma girişiminde bulundu.

FIRSATÇILARA KÖTÜ HABER: FABRİKALAR ÜRETİME GEÇTİ

Ancak pandemi sebebiyle fabrikalar sıfır araç üretiminde azalmaya gidince vatandaşlar bu kez okun yönünü ikinci el araçlardan yana çevirdi. İkinci el arabalara aniden artan talep, fiyatların da eşit oranda yükselmesine sebep oldu. Koronavirüs salgınının etkisini biraz yitirmesinden sonra gelen normalleşme sürecinde fabrikalar yeniden üretime geçti. Bu da otomobil firmaları tarafından yapılan kampanyalardaki fiyatların düşmesine sebep oldu.

VATANDAŞLAR HASTA OLMA KORKUSUYLA ARABALARA YÖNELDİ

Sektör temsilcisi Mehmet Ali Özkan, konuyla ilgili şu yorumu yaptı:

Koronavirüs baş gösterdiği zaman piyasalarda bir durgunluk söz konusu oldu. İlk dalga atlatılıp hayat normale döndüğü zaman ise taleplerin artış gösterdiğini gözlemledik. Zira vatandaşlar hasta olma endişesi ile toplu taşıma araçlarına binmekten çekinmeye başladı ve araç satın almak üzere oto galericilere yöneldi. Fakat üst segment özelliklere sahip araçlar değil ekonomik anlamda vatandaşların cebini yakmayacak araçlar tercih edildi. Bu sebeple söz konusu dönemde ikinci el araçlarında satış oranı yüzde 35 olarak arttı.

Şu an fiyatlarda yüzde 15'lik bir indirim var

Firmalar sıfır araç ödemeyince araçlara 100 de 20 ile 40 arasında zam yapıldı. Şimdi ise fiyatlarda %15 oranında bir indirim söz konusu. Ocak ayı geçtikten sonra satışların daha fazla artacağını düşünüyoruz. Çünkü vatandaşlar artık sıfır araç yerine 2. el araç tercih ediyor.