27 Eylül 2020 tarihinde Ermenistan ve Azerbaycan arasında baş gösteren Dağlık Karabağ çatışmaları 44 gün sürdü. Çatışmaların sonunda galip gelen taraf Azerbaycan oldu. Haklı mücadelesini kazanan Azerbaycan, yıllardır hasretini çektiği topraklarına yeniden kavuşurken Ermenistan bozguna uğradı.

Üç ülke arasında imzalanan ortak bildirgeyle yenilgiyi kabul eden Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise sırra kadem bastıktan iki gün sonra ortaya çıkarak yaptığı ilk açıklamasında, imzaladığı yenilgi anlaşmasının Dağlık Karabağ sorununu köklü olarak çözmeye yetmeyeceğini iddia etti.

PAŞİNYAN: HANKENDİ'Yİ KAYBEDEBİLİRDİK

Paşinyan'ın yenilgi anlaşmasına imza atması Erivan halkını kızdırdı. Karabağ'ın kaybedilmesini hazmedemeyen Ermeni halkı sokaklara dökülerek Paşinyan'ı istifaya çağırdı. Bazı protestocular Paşinyan'ın evini ve hükümet binasını basarak yağmaladı.

Bunlara rağmen istifa etmeyi reddeden Paşinyan, yenilgi anlaşmasını imzalamasaydı Hankendi, Martakert ve Askeran şehirlerini de birkaç gün içinde kaybedeceklerini söyledi. Paşinyan bu şehirlerin kaybedilmesiyle 20 bin askerin kuşatma altında öleceğini ya da esir olacaklarını ifade etti.

"HALK PANİĞE KAPILMASIN DİYE SUSTUK"

İmza öncesindeki belirsizlikle ilgili konuşan Paşinyan, Harutyunyan ile birlikte halkın paniğe kapılmaması adına sessiz kaldıklarını, durumla ilgili tam bilgilendirme yapmadıklarını iddia etti. Ayrıca Paşinyan, Dağlık Karabağ'a giden Rus barış gücü askerlerinin de Ermenilerin, Erivan ve Hankendi arasında bulunan hattın güvenliğinden sorumlu olacağını söyledi.