İçişleri Bakanlığı yeni "Konaklama Tesislerindeki Restoranlar" konulu genelgeyi 81 ilin valiliklerine gönderdi. Genelge, koronavirüs denetimleri ve vatandaşların ihbarlarından yola çıkarak oluşturuldu. Vatandaşlar yaptıkları ihbarlarda, konaklama ve otel tesislerinin lokanta ve restoran bölümlerine şartları taşımayan kişilerin alındığını beyan etti. Bazı tesislerin de kısıtlamaları aşmak adına "konaklama" faktörünü kullanarak müzikli ve yemekli eğlence programlarını içeren paketlerin satışını yaptığı tespit edildi. Bu bağlamda yeni bir genelge yayınlandı.

YENİ GENELGE YAYINLANDI

İşte İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan yeni genelgenin içeriği...

Yeme içme yerleri ne uygulanan kısıtlamalardan muaf tutulan konaklama ve otel tesislerindeki restoran ve lokanta bölümleri yalnızca tesislerde konaklayan müşterilere hizmet verebilecek. 

Konaklama ve otel tesislerindeki restoran veya lokantaların dışarıya paket servisi yolu ile satış yapmaları yasaklandı.

Bu tarz tesislere yönelik olan denetim faaliyetleri, daha yoğun bir hale getirilecek ve etkinliği artırılacak.

Kolluk Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen denetimlerde konaklama ve otel tesislerinde bulunan restoran veya lokantalardaki müşterilerin "Kimlik Bildirme Kanunu" kapsamında bildirimde bulunan kişilerden olup olmadığı kesin surette kontrol edilecek.

Aynı kanun çerçevesinde konaklama ve otel tesislerinin de kendi kayıtları arasında herhangi bir tutarsızlık olup olmadığının denetimi sağlanacak.

Konaklama ve otel tesislerindeki lokanta, restoran ve diğer salonlarda saat 20:00'den sonra herhangi bir şekilde canlı müzik veya kayıt dinletisi hiçbir koşulda gerçekleşmeyecek.

GENELGE MADDELERİNE UYMAYANLARA CEZA VERİLECEK

Söz konusu genelgedeki maddelere uyum sağlamadığı tespit edilen konaklama ve otel tesisleri hakkında, Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ve Turizmi Teşvik Kanunu kapsamında idari işlem uygulanacak. Konusu suç teşkil eden davranışlarla ilgili olarak ise Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamındaki 195'ince maddeye göre gereken adli işlemler uygulanacak.