İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından, Kanal İstanbul Projesi'ne karşı çıkan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında bölücülük suçlamaları olduğu ve bu bağlamda kendisi hakkında soruşturma açıldığı iddiaları üzerine bir basın açıklaması yapıldı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, katıldığı bir televizyon programında söz konusu iddiaları ortaya atmış, kamuoyunda büyük tartışma yaratacak tartışmaların fitilini ateşlemişti. İşte İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan basın açıklamasının detayları...

AKŞENER'İN, İMAMOĞLU HAKKINDAKİ İDDİALARI

16 Kasım 2020 tarihinde bir televizyon programına katılım gösteren İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Kanal İstanbul Projesi'ne karşı çıkması sebebiyle bölücülükle suçlandığını, hakkında soruşturma başlatıldığını ileri sürmüştü. Bu beyanların bazı basın yayın organlarında yer alması ve kamuoyunun kafasını karıştırıyor olması sebebiyle açıklama yapan İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı, kapsamlı bir basın açıklaması yaparak kamuoyunu doğru bir şekilde bilgilendirdi.

Bakanlık, bir Devlet Projesi olan Kanal İstanbul Projesi'nin aleyhinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait kurumsal kimliğin arkasına sığınılarak bir takım afişlerin bastırıldığını, bu afişlerin İstanbul'un belirli yerlerine astırılmasıyla ilgili olarak 17 Ekim 2020 tarihli onay kapsamında konunun kapsamlı olarak araştırıldığını, bu doğrultuda eğer durum öyle gerektiriyorsa sorumluların hakkıdna bir ön inceleme yapılması amacıyla da bir Mülkiye Müfettişi'nin görevlendirildiğini açıkladı.

İMAMOĞLU'NUN KİŞİSEL OLARAK KARŞI ÇIKMASI SORGULANMADI

Bakanlığın basın açıklamasında yer alan bir kısım şöyle:

Onaya tabi konular incelendiğinde; Belediyelerin, Anayasa’da ifadesini bulan "İdarenin Bütünlüğü İlkesi" çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği ve bu çerçevede idari vesayet denetimine dahil oldukları, Belediye Kanunu'nun gerektirdiği üzere Belediye başkanının görevleri arasında bulunan "Beldenin ve Belediyenin Hak ve Menfaatlerini Koruma" görevinin belediyeye verilen görevlerle sınırlı olduğu, "Ya Kanal Ya İstanbul" şeklinde tasarlanmış bir afişle uluslararası hukuk boyutu bulunan, siyasi alana taalluk eden ve "Devletin Egemenlik Yetkisi"ne ilişkin bulunan bir konuya kamu kaynağı kullanılarak karşı çıkmanın idarenin bütünlüğü ilkesine ve hukuka aykırı olduğu belirtilerek sorumlular hakkında araştırma, gerek görülmesi halinde ön inceleme yapılması hususlarının yer aldığı görülmektedir. 

Bakanlık, söz konusu onayın hiçbir kısmında projeye karşı olan Ekrem İmamoğlu'nun kişisel olarak projenin karşısında durmasının sorgulanmadığının da altı çizildi. Böylece İmamoğlu hakkında bölücülük suçlamalarının bulunmasına ilişkin iddialar da bu ibareyle çürütülmüş oldu. Ön incelemeye yalnızca kurumsal olarak, ayrıca kamunun kaynakları kullanılarak söz konusu afişlerin bastırılmış olması faktörü dahil edildi.

Tüm soruşturmalardaki gibi burada da, 17.08.2020 tarihli onaya dayalı araştırma/ön incelemede de Mülkiye Müfettişimiz tarafından 09.11.2020 tarihli yazı ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İMAMOĞLU’ndan ifade talebinde bulunulmuş, talep yazısında onayda yer alan konular tekrarlanarak, kendisinden (7) gün içinde yazılı ifadesini vermesi istenmiştir. İfade talep yazısında Sayın Ekrem İMAMOĞLU’nun Kanal İstanbul Projesi'ne kişisel olarak karşı çıkması sorgulanmadığı gibi bölücülük suçlaması da bulunmamaktadır.