Hatırlanacağı üzere CHP bünyesindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), lokasyonu Beykoz'da bulunan Hıdiv Kasrı'nın altındaki mahzeni gün yüzüne çıkarmak için kazı çalışmaları başlatmış, ancak bu çalışmaların Koruma Bölge Kurulu'ndan izin almadan gerçekleştirildiği ortaya çıkmıştı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın incelemeleri ardından İBB, çalışmaları durdurduğunu duyurmuştu. Bakanlıktan gelen inceleme ekipleri ise yapılan kazı çalışmalarının binanın tarihi karakterine gölge düşürdüğünü ve binanın yapısının statik olarak yıprandığını söylemişti.

PROJEYİ DURDURMADILAR

 

İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'nden gelen yazışmalarda, kurulun 3 Eylül tarihinde İBB'ye bir yazı gönderdiği, yazıda Hıdiv Kasrı'ndaki kazı çalışmalarının derhal durdurulmasını ve ilgili belgelerin kurula gönderilmesi talebinde bulunduğu öğrenildi.

Yazıya rağmen İBB çalışmaları durdurmadı

Yazılı uyarıya rağmen İBB'nin 8 Eylül'de çalışmalara devam ettiği öğrenildi. Kurul ise 10 Eylül tarihinde suç duyurusunda bulunarak çalışmaların onaylı projeye uygun hale getirilmesinde karar kıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı yetkililer ise geçtiğimiz gün Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu ve Hıdiv Kasrı'ndaki izinsiz kazı çalışmalarıyla ilgili suç duyurusunda bulundu.

MOLOZLARI TUVALETE YIĞDILAR

Usulsüz bir şekilde gerçekleştiren çalışmada rahatsız edici görüntüler ortaya çıktı. Kazı çalışmalarından çıkan toprak ve molozlar Hidiv Kasrı'nın tuvalet bölümüne yığıldı.