İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Haliç ve İstanbul Boğazı'nın canlılığı ve temizliği bakımından hayati önem taşıyan Silahtarağa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi projesini iptal ettiğini duyurdu, hatta skandal bir 'borç' töreni düzenledi.

İBB yönetimi, tam 33 yıl sonra Türkiye'de bir belediyenin yurt dışına ihraç ettiği ilk Eurobond satışını yaptı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, satışın tanıtımına ilişkin bir basın toplantısında konuşma yaptı.

SAHNEYE DAVET EDİP ALKIŞLATTIRDI

İmamoğlu'nun söz konusu konuşmasından önce sahneye, tarihi satışı yapan ekibin lideri olan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Turgut Tuncay Önbilgin ve Genel Sekreterlik Hukuk Danışmanı Hande Kayacık öncelikli olarak davet edildi.

Ardından Finans Müdürü Dr. Rezzan Neslihan Vural, Stratejik Varlık Yönetimi Müdürü Ozan Şakar, Finansal Analist Serra Mandacı ve Genel Sekreter Yardımcısı Danışmanı Elif Karabay sahneye davet edilerek alkışlattırıldı.

BORÇLANMAYI ARTTIRDIKLARI ORTAYA ÇIKTI

İmamoğlu, konuşmasında şunları kaydetti:

"Uluslararası sermaye piyasalarına 5 yıllık vadeyle 580 milyon dolar tutarındaki ilk teminatsız Eurobond ihracını gerçekleştirdik. 2 Aralık gününde yapılan tahvil ihracı; Amerika, Asya ve Avrupa başta olacak şekilde global anlamda yatırım çevrelerinin büyük ilgisini çekti. Hedefe koyduğumuz 580 milyon dolar tahvil satışına karşılık olarak tam 4,3 kat, yani toplamda 2,5 milyar dolar büyüklüğündeki bir alım talebiyle karşılaştık.

Tahvil ihracı başarısı elde etmişler

Üstelik yatırım işlemlerinin epey azaldığı, yıl sonuna yaklaşılan bir dönemde çıktığımız, belediye tahvillerinin uluslarası endeks dışı bir yatırım olması faktörüne rağmen bunu başardık. Dünyadan 248 yatırımcı kurumun ilgisini çeken bir tahvil ihracı başarısını elde ettik. 33 yılın ardından ülkede bir belediye tarafından dışarıya ihraç edilen ilk Eurobond olarak kayıtlara geçen bu tahvil satışından aldığımız sonuç; faiz oranı, büyüklüğü ve vadesiyle beraber değerlendirildiği zaman liyakat ve şeffaflık açısından yeni İBB yönetimine olan uluslararası güvenin de bir özetidir.

SERMAYE KURULUŞLARINDAN BORÇ ALINDI

İBB yönetiminin satışını yaptığı Eurobondlar ile uluslarası sermayedeki kuruluşlardan 4,5 milyar TL'lik borç aldığı beyan edildi. Esenler Belediye Başkanı ve İBB Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksü, İBB'nin borçlanmasına tepki gösterdi.

Göksu, "1,5 yıllık sürede İstanbul'u 15.5 milyar TL ile borçlandıran İBB başkanı, bu borca bugün 4,5 milyar TL daha aktardı. İstanbul'u borç batağına çeken bu beceriksiz yönetim sayesinde "İstanbul'u Borçlandırma Töreni"ne şahitlik ettik." dedi.