Huzursuz bacak sendromu rahatsızlığının tıbbi adı Willis - Ekbom hastalığıdır. HBS olarak kısaltılır. Bu hastalık kişilerde rahatsızlık verici bir his meydana getirir. Bu his ile kişi bacaklarını sürekli olarak harejet ettirme gibi bir dürtü ya da ihtiyaç duyar. Bu nedenle kronikleşen hareket bozukluğu şeklinde tanımlanır. Dürtü ya da ihtiyaç hissedildiğinde kişi hareket ederse kısa bir süre de olsa rahatlama hissedecektir. Bazı basit hareketler ve yaşam tarzında değişikliğe gidilmesi basit düzeyde huzursuz bacak sendromu için yeterli olabilmektedir. Fakat rahatsızlık ilerlemiş ise ilgili doktor ilaç tedavisi uygulayarak hastalığı kontrol altına alabilir.

HUZURSUZ BACAKS SENDROMU NEDEN OLUR?

Huzursuz bacak sendromunun bilinen net bir nedeni bulunmamaktadır. Her yaş grubunda görülebilmektedir. Huzursuz bacak sendromunun olası nedenleri şunlardır:

-Demir metabolizmasında meydana gelen bozukluklar

-Kronik hastalıklar

-Bazı ilaçların yan etkileri

-Genetik aktarım

-Dopaminin eksik salgılanması

-Hamilelik sebebi ile hormon dengesinin değişmesi

-Anemi

-Diyabet

-Böbrek yetmezliği

HUZURSUZ BACAK SENDROMU TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Doktorun yapmış olduğu tetkiklerde demir eksikliğine bağlı olarak huzursuz bacak sendromu gerçekleşmiş ise, uygulanacak tedavi demir metabolizmasını düzenlemek olacaktır. Bu tedavi sendromun hafiflemesini sağlayacaktır. İlk tedavi şekli her zaman yaşam tarzının değiştirilmesidir. Değişim sonucunda huzursuz bacak sendromunda hafifleme gözlemlenmez ise doktor ilaç reçete edecektir.