Bu programı uygulayan lider firmalardan biri olan Houston EB5 yetkilileri önceki gün İstanbul’da Türk yatırımcılarla bir araya geldi. Swissotel The Bosphorus’ta düzenlenen toplantıya katılan Houston EB5 Bölgesel İş Geliştirme Direktörü James Kelly ve Türkiye Temsilcisi Cenk Çelik, yılda 10 bin kişi ile sınırlı olan ve yatırımlarına yön verirken geleceğini de planlamak isteyenlere çok çekici fırsatlar sunan program hakkında bilgi verdiler.

Houston EB5 Bölgesel İş Geliştirme Direktörü James Kelly, ABD’nin Teksas eyaletine bağlı Houston şehrinin enerji, imalat, havacılık, sağlık ve petrol sektörlerinde önemli bir paya sahip olduğunu belirtti. Uluslararası yatırım yoluyla vatandaşlık programları arasında en uzun geçmişe sahip olan EB-5 yatırımcı programına başvuru yapmak için Amerika’da devlet tarafından onaylanan bir konut projesine en az 800 bin dolar yatırım yapmak gerektiğini söyleyen Kelly, “Bu yatırım karşılığında başvuru sahibi ve ailesi öncelikle 2 yıllık geçici, sonrasında ise kalıcı green kart sahibi olmaya hak kazanır” dedi.

Sundukları hizmetler ve “EB-5 Göçmen Yatırım Programı” hakkında bilgi veren Houston EB5 Türkiye Temsilcisi Cenk Çelik yaptığı sunumda programın, ABD’de aile veya iş sponsorluğu olmayan yabancı uyruklu kişiler için daimî ikamet statüsü elde etmek konusunda en önemli seçenek olduğunu anlattı. Çelik, “EB-5 vizesi, yatırım yoluyla ABD vatandaşlığına giden bir yol sağlamak için tasarlandı. Şu anda yatırım miktarı hedeflenen istihdam alanlarında 800.000 $’dan başlıyor. Bu sistem Amerika’da yeni bir hayat kurmak isteyenler için son derece faydalı bir daimî ikamet seçeneğidir. İstihdama dayalı olan 5. kategori EB-5 vizesi size, eşinize ve 21 yaşın altındaki evli olmayan çocuklarınıza Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşama ve çalışma fırsatı sağlar. Yatırımcı ve hak sahibi aile üyeleri, ABD pasaportu alır ve Amerika Birleşik Devletleri’nde 5 yıl yaşadıktan sonra vatandaşlığa geçerler. Amerika Göçmenlik ve Vatandaşlık Hizmetleri tarafından onaylanan ve kontrol edilen programda yatırımın tamamı yeşil kart alındıktan sonra kâr payı ile geri alınabiliyor” dedi.

YAŞ SINIRLAMASI YOK

Sunumunda EB-5 kapsamında Amerika’da devlet tarafından onaylanan projeler hakkında da bilgi veren Cenk Çelik, başvuru sahibinin temiz bir ekonomik ve adli sicile sahip olması gerektiğini belirtti. EB-5 Programı’nın popüler ve kolay bir seçenek olduğunu vurgulayan Çelik, diğer vizelerin aksine kısıtlayıcı olmadığını söyledi. Cenk Çelik, “ABD’nin herhangi bir yerinde yaşayın veya çalışın. Dil becerisi gerekmiyor. Yaş sınırlaması yok. İş ve özel eğitim gerektirmiyor. Bir iş kurma, emekli olma ve okula gitme fırsatı veriyor. 5 yıl sonra vatandaşlığa geçildiğinde akrabalar için yeşil kart sponsoru olunabiliyor.

PRESTİJLİ PROJELER

Merkezi Houston’da olan şirketleri hakkında da bilgi veren Cenk Çelik, şimdiye kadar yatırımcı ve aileleri için 1.400’den fazla yeşil kart imkânı sağladıklarını söyledi. Sağladıkları hizmetler ve aldıkları başarı ödülleri ile bu alanda en iddialı firmalardan biri olduklarının altını çizen Cenk Çelik, yatırım amaçlı sundukları konut projelerinin ABD’nin önemli şehirlerinden biri olan Houston’ın en prestijli bölgelerinde olduğunu sözlerine ekledi.