Koronavirüsün pençesinde can çekişen Hindistan'dan her saniye yürek burkan görüntüler gelmeyi sürüyor.

İki çocuk annesi bir Kovid hastası yardım beklediği hastanenin otoparkında nefessiz kalarak can verdi. Hintli bir hekim ise sağlık personelinin ne halde olduğunu paylaştığı fotoğraf ile gözler önüne serdi.

Günlerdir dünyayı derinden sarsan görüntülerin geldiği Hindistan'da Kovid-19 krizi derinleşirken ülkeden yürekleri yakan yeni haberler ve görüntüleri yayınlandı. Kovid servisinde hizmet veren bir hekim sağlık personelinin ne halde olduğunu paylaştığı fotoğraf ile gözler önüne serdi.

Doktor Sohil Makwana, sağlık personelinin hangi koşullar altında çalıştığını gözler önüne sermek amacıyla Kişisel koruyucu ekipmanlı ve ekipmanı çıkardığı iki fotoğrafını yayınladı. Doktor paylaşımına 'hizmet etmekten gurur duyuyorum' notunu düştü.

Doktorun ekipmanlarını çıkardıktan sonra gömleğinin terden sırılsıklam olduğu gözlerden kaçmadı. Doktorun attığı tweet kısa sürede yüz binlerce defa paylaşıldı.

Fakat bu ülkeden gelen tek dikkat çeken kare değil. Salgında rekor üstüne rekor kıran ülkede sağlık sistemi çökme noktasında. Bu durum pek çok hastanın tedavi bile göremeden hayatını kaybetmesine niçin oluyor.

Bu durumun son kurbanı 35 yaşındaki iki çocuk annesi Jagriti Gupta oldu. Kovid-19'a yakalanan Gupta, tedavi için hastane personeline yalvarırken hastanenin otoparkında saatlerce bekledi. Hastanedeki yoğunluk sebebiyle bir türdü tedavisi sağlanamayan talihsiz kadın nefessiz kalarak hastane otoparkında can verdi. Ülkedeki krizi gözler önüne seren bu olaya ait fotoğraf kısa sürede binlerce defa paylaşıldı.

Hindistan Sağlık Bakanlığından yapılan bildirime göre, son 24 saatte 3 bin 689 kişi hayatını kaybetti.

Son 24 saatte 392 bin 488 yeni Kovid-19 vakasının saptanmasıyla toplam vaka sayısı 19 milyon 557 bin 457'ye, ölenlerin sayısı 215 bin 542'ye yükseldi. Tedavisi süren hasta sayısı ise 3 milyon 349 bin 644'e çıktı.

Kovid-19 salgının yeni merkezi ilan edilen Hindistan'dan şoke eden görüntüler gelmeye devam ediyor.

Hindistan'dan gelen korkunç haberlere ve görüntülere bir yenisi eklendi. Devlet bakanı yardımcısı da olan bir vekilin resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşım adeta kan dondurdu.

Kovid-19 krizi sebebiyle ambulans bulunamaması sonucu bir anne ölen oğlunu kendi imkanları ile hastaneden teslim aldı.

Ülkede oksijen tüplerinin karaborsaya düştüğü, hastaların pencerelerden atlayarak intihar ettiği de gelen bilgiler arasında. Koronavirüs yüzünden hayatını kaybedenlerin yakılmak amacıyla sıra sıra dizildiği anlar ise adeta dünyanın kanını dondurdu.

T. Mano Thangaraj'ın sosyal medyadan paylaştığı videoda Kovid-19 yüzünden hayatını kaybeden ve yakılmak amacıyla bekleyen cesetlerden oluşan tarifsiz uzunluktaki sıra görülüyor.

Üzeri çiçeklerle süslenmiş cesetler yerlere serili vaziyette yakılmak amacıyla sıralarını beklerken hayatını kaybeden şahısların de etrafta üzüntü içinde beklediği görülüyor.

Ülkedeki krematoryumların kapasitelerinin tamamiyle dolduğu ve cesetlerin sokaklarda yakılmaya başlandığı da Hindistan'dan gelen haberler arasında.

Hindistan'da Kovid-19 sebebiyle çok sayıda şahsın hayatını kaybetmesiyle krematoryumlarda yer kalmamasının sonrası, ölüler geçici olarak inşa edilen mekanlarda yakılmaya başladı.

Virüs sebebiyle hayatını kaybedenlerin yakınlarının, ölülerini yakmalarına izin verilmeden evvel saatlerce beklemek mecburiyetinde kaldığı ifade edildi.

Başkent Yeni Delhi'de Sarai Kale Han krematoryumunda en az 27 yeni platformun inşa edildiği, krematoryum çevresindeki parka 80 platformun daha eklendiği bilgisi paylaşıldı.

Krematoryum görevlileri, sabahın erken saatlerinden gece yarısına kadar çalıştıklarını belirtirken, bir yetkili, Indian Express gazetesine yaptığı açıklamada, daha çok platforma ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Yeni Delhi'de giderek çoğalan ölü sayıları nedeniyle cesetlerin yakılması amacıyla otopark, park ve boş alanların geçici krematoryumlara dönüştürülmesinin planladığı kaydedildi.

Son birkaç gündür vaka rekoru kıran Hindistan'da Kovid-19 krizi derinleşiyor. Yalnızca Yeni Delhi'de, 19-24 Nisan tarihleri arasında 1.777 kişi virüs sebebiyle hayatını kaybetti. Başka bir söyleyişle her beş dakikada bir Kovid-19'a bağlı ölüm gerçekleşti.

Sık sık hastanelerin kriz ile mücadele edecek kapasiteyi geçtiği ve sağlık sisteminin çökme noktasına geldiği uyarılarına sahne olan ülkeden yeni görüntüler geldi. Sosyal medyaya yansıyan görüntü ülkedeki sağlık krizinin boyutunu bütün çıplaklığı ile gözler önüne serdi.

Kovid-19 krizi sebebiyle ambulansların hastalara yetişemediği ülkede bir anne ölen oğlunu kendi imkanları ile hastaneden teslim aldı. Görüntüler kısa sürede ülkenin gündemine oturdu. Fakat ülkedeki tek sorun ambulansların yetersiz kalması değil.

Sağlık malzemelerinin de azaldığı Hindistan'da pek çok sağlık ekipmanı karaborsaya düşmüş durumda. Bu malzemelerin başında da oksijen tüpü geliyor. Normalde 6 bin rupi fiyata sahip olan oksijen tüpünün karaborsaya düştüğü ve 50 bin rupiden alıcı bulduğu da gelen haberler arasında.

Vidisha bölgesindeki bir krematoryuma taşınan Kovid-19'dan ölen bir şahsın cansız bedeninin ambulanstan düştüğü anı gösteren görüntüler de ortaya çıktı. Times of India'nın yayınladığı görüntü ile ambulansların yetersiz kalması sebebiyle aynı araçta birden fazla naaşın taşındığı ortaya çıktı.

İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, sağlık sisteminin çökme noktasına geldiği Hindistan'da tedavi göremeyen hastaların intihar ettiği bilgisi yer aldı. Aynı habere göre, Tedavi göremeyen hastalar acılarına son verebilmek için balkonlardan atlayarak yaşamlarına son vermeye başladı.

Hindistan Sağlık Bakanlığından yapılan bildirime göre, son 24 saatte 323 bin 144 vaka tespit edilirken toplam vaka sayısı 17 milyon 636 bin 307'ye yükseldi. Ülkede günlük vaka sayısı 22 Nisan'dan bu yana dünya genelinde şimdiye kadar görülen en yüksek düzeyde seyrediyor. Daha evvel 8 Ocak'ta ABD'de kaydedilen 307 bin 581 vaka bir ülkede görülen en yüksek günlük vaka sayısı olmuştu.

Madras Yüksek Mahkemesinin dün Hindistan Seçim Komisyonunu ülkedeki ikinci dalganın tetiklenmesinden "tek başına sorumlu" olduğunu açıklamasının Sonrasında Komisyon, eyalet seçimlerinin oy sayımının yapılacağı 2 Mayıs ve sonrasındaki günler için kimi kısıtlamalar getirdi. Bu kısıtlamalara göre, siyasi partilerin kutlama yapması ve seçimlerde galip gelen adaya sertifikası verilirken 2'den fazla şahsın eşlik etmesi yasaklandı.

Salgının dünya genelindeki yeni dalgasını ilk karşılayan ülkelerden biri olan Hindistan'da, Kovid-19'un mutasyona uğrayarak bulaşıcılığı artan türlerinin son dönemdeki vaka artışında etkili olduğu tahmin ediliyor. Özellikle Güney Afrika, İngiltere ve Brezilya'da ortaya çıkan 3 mutasyonlu tür, uzmanlarca endişe kaynağı olarak görülüyor. Virüsün bu mutasyonları, Hindistan'da 30 Aralık 2020'den bu yana genetik sekansı çıkarılan 11 bin virüs numunesinin yüzde 7'sinde tespit edilmişti.

Pencap eyaleti yetkilileri, 24 Mart'ta yaptıkları açıklamada, eyalette 1 Ocak-10 Mart'ta toplanan ve gen dizilimi çıkarılan 404 numunenin yüzde 81'inde Kovid-19'un ilk kez İngiltere'de ortaya çıkan daha bulaşıcı türüne rastlandığını açıklamıştı.

Pencap eyaleti yetkilileri, 24 Mart'ta yaptıkları açıklamada, eyalette 1 Ocak-10 Mart'ta toplanan ve gen dizilimi çıkarılan 404 numunenin yüzde 81'inde Kovid-19'un ilk kez İngiltere'de ortaya çıkan daha bulaşıcı çeşidine rastlandığını açıklamıştı.

Ülkede pek çok Kovid-19 hastasının oksijen kıtlığı sebebiyle hayatını kaybetmesi sonrası radikal bir karar alınmış, bu ekipmanları satan veya hastanelere ulaşmasını geciktirenler için ölüm cezasının verilebileceği açıklanmıştı. Ülkedeki kriz uluslararası toplumun da dikkatini çekti. İngiltere, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere pek çok ülke, Hindistan'a malzeme gönderme sözü verdi.