Kovid-19 salgının yeni merkezi ilan edilen Hindistan'dan şoke eden görüntüler gelmeye devam ediyor.

Hindistan'dan gelen korkunç haberlere ve görüntülere bir yenisi eklendi. Devlet bakanı yardımcısı da olan bir vekilin resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşım resmen kan dondurdu.

Kovid-19 krizi sebebiyle ambulans bulunamaması neticesi bir anne ölen oğlunu kendi imkanları ile hastaneden teslim aldı.

Ülkede oksijen tüplerinin karaborsaya düştüğü, hastaların pencerelerden atlayarak intihar ettiği de gelen bilgiler arasında. Koronavirüs yüzünden hayatını kaybedenlerin yakılmak amacıyla sıra sıra dizildiği anlar ise resmen dünyanın kanını dondurdu.

T. Mano Thangaraj'ın sosyal medyadan paylaştığı videoda Kovid-19 yüzünden hayatını kaybeden ve yakılmak amacıyla bekleyen cesetlerden meydana gelen tarifsiz uzunluktaki sıra görülüyor.

Üzeri çiçeklerle süslenmiş cesetler yerlere serili vaziyette yakılmak amacıyla sıralarını beklerken hayatını kaybeden şahısların de etrafta üzüntü içerisinde beklediği görülüyor.

Ülkedeki krematoryumların kapasitelerinin tamamiyle dolduğu ve cesetlerin sokaklarda yakılmaya başlandığı da Hindistan'dan gelen haberler arasında.

Hindistan'da Kovid-19 sebebiyle çok sayıda şahsın yaşamını kaybetmesiyle krematoryumlarda yer kalmamasının ardından, ölüler geçici olarak inşa edilen mekanlarda yakılmaya başladı.

Virüs sebebiyle yaşamını yitirenlerin yakınlarının, ölülerini yakmalarına izin verilmeden evvel saatlerce beklemek mecburiyetinde kaldığı ifade edildi.

Başkent Yeni Delhi'de Sarai Kale Han krematoryumunda en az 27 yeni platformun inşa edildiği, krematoryum çevresindeki parka 80 platformun daha eklendiği bilgisi paylaşıldı.

Krematoryum görevlileri, sabahın erken saatlerinden gece yarısına kadar çalıştıklarını belirtirken, bir yetkili, Indian Express gazetesine yaptığı açıklamada, daha çok platforma gereksinim duyulduğunu söyledi.

Yeni Delhi'de giderek yükselen ölü sayıları sebebiyle cesetlerin yakılması amacıyla otopark, park ve boş alanların geçici krematoryumlara dönüştürülmesinin planladığı kaydedildi.

Son birkaç gündür vaka rekoru kıran Hindistan'da Kovid-19 krizi derinleşiyor. Yalnızca Yeni Delhi'de, 19-24 Nisan tarihleri arasında 1.777 kişi virüs sebebiyle hayatını kaybetti. Başka bir söyleyişle her beş dakikada bir Kovid-19'a bağlı ölüm gerçekleşti.

Sık sık hastanelerin kriz ile mücadele edecek kapasiteyi geçtiği ve sağlık sisteminin çökme noktasına geldiği uyarılarına sahne olan ülkeden yeni görüntüler geldi. Sosyal medyaya yansıyan görüntü ülkedeki sağlık krizinin boyutunu bütün çıplaklığı ile gözler önüne serdi.

Kovid-19 krizi sebebiyle ambulansların hastalara yetişemediği ülkede bir anne ölen oğlunu kendi imkanları ile hastaneden teslim aldı. Görüntüler kısa sürede ülkenin gündemine oturdu. Fakat ülkedeki tek sorun ambulansların yetersiz kalması değil.

Sağlık malzemelerinin de azaldığı Hindistan'da pek çok sağlık ekipmanı karaborsaya düşmüş durumda. Bu malzemelerin başında da oksijen tüpü geliyor. Normalde 6 bin rupi fiyata sahip olan oksijen tüpünün karaborsaya düştüğü ve 50 bin rupiden alıcı bulduğu da gelen haberler arasında.

Vidisha bölgesindeki bir krematoryuma taşınan Kovid-19'dan ölen bir kişinin cansız bedeninin ambulanstan düştüğü anı gösteren görüntüler de meydana çıktı. Times of India'nın yayınladığı görüntü ile ambulansların yetersiz kalması sebebiyle aynı vasıtada birden çok naaşın taşındığı meydana çıktı.

İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, sağlık sisteminin çökme noktasına geldiği Hindistan'da tedavi göremeyen hastaların intihar ettiği bilgisi yer aldı. Aynı habere göre, Tedavi göremeyen hastalar acılarına son verebilmek amacıyla balkonlardan atlayarak hayatlarına son vermeye başladı.

Hindistan Sağlık Bakanlığından yapılan bildirime göre, son 24 saatte 323 bin 144 vaka teşhis edilirken toplam vaka sayısı 17 milyon 636 bin 307'ye yükseldi. Ülkede günlük vaka sayısı 22 Nisan'dan bu yana dünya çapında şimdiye kadar görülen en yüksek civarda seyrediyor. Daha evvel 8 Ocak'ta ABD'de kaydedilen 307 bin 581 vaka bir ülkede görülen en yüksek günlük vaka sayısı olmuştu.

Madras Yüksek Mahkemesinin dün Hindistan Seçim Komisyonunu ülkedeki ikinci dalganın tetiklenmesinden "tek başına sorumlu" olduğunu açıklamasının ardından Komisyon, eyalet seçimlerinin oy sayımının yapılacağı 2 Mayıs ve sonraki günler için kimi kısıtlamalar getirdi. Bu kısıtlamalara göre, siyasi partilerin kutlama yapması ve seçimlerde galip gelen adaya sertifikası verilirken 2'den çok kişinin eşlik etmesi yasaklandı.

Salgının dünya çapındaki yeni dalgasını ilk karşılayan ülkelerden biri olan Hindistan'da, Kovid-19'un mutasyona uğrayarak bulaşıcılığı artan türlerinin son dönemdeki vaka yükselişinde etkili olduğu tahmin ediliyor. Özellikle Güney Afrika, İngiltere ve Brezilya'da meydana çıkan 3 mutasyonlu tür, uzmanlarca kaygı kaynağı olarak görülüyor. Virüsün bu mutasyonları, Hindistan'da 30 Aralık 2020'den bu yana kalıtsal sekansı çıkarılan 11 bin virüs numunesinin yüzde 7'sinde teşhis edilmişti.

Pencap eyaleti yetkilileri, 24 Mart'ta gerçekleştirdikleri açıklamada, eyalette 1 Ocak-10 Mart'ta toplanan ve gen dizilimi çıkarılan 404 numunenin yüzde 81'inde Kovid-19'un ilk kez İngiltere'de meydana çıkan daha bulaşıcı çeşidine rastlandığını açıklamıştı.

Ülkede pek çok Kovid-19 hastasının oksijen kıtlığı sebebiyle hayatını kaybetmesi ardından radikal bir karar alınmış, bu ekipmanları satan ya da hastanelere ulaşmasını geciktirenler amacıyla ölüm cezasının verilebileceği açıklanmıştı. Ülkedeki kriz uluslararası toplumun da ilgisini çekti. İngiltere, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere pek çok ülke, Hindistan'a malzeme gönderme sözü verdi.