Hibrit eğitim nedir? Hibrit eğitim ne demek? üniversitelerde Hibrit eğitim modeli nedir? Koronavirüs salgını sebebiyle üniversitelerde hibrit eğitime geçileceğini açıklanmasının ardından binlerce kişi sorularının yanıtlarını merakla araştırmaya başladı. Peki Hibrit eğitim nedir? Hibrit eğitim ne demek? üniversitelerde Hibrit eğitim modeli nedir?

Üniversitelerde hibrit eğitim için açıklama geldi. 2020’nin Mart ayından itibaren uzaktan eğitime geçilen üniversitelerde, önümüzdeki bahar yarıyılı için Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu ve YÖK’ün tavsiye kararları ve görüşleri üzerine birçok üniversite, bahar dönemi için hibrit eğitim modeline geçiş yapıyor. Bahar yarıyılı için hibrit veya karma olarak adlandırılan modelle ilgili üniversiteler, senato kararlarını duyurmaya başladı. Isparta Süleyman Demirel, Konya Selçuk, İstanbul ile Harran üniversiteleri aldıkları senato kararlarını ilk duyuran üniversiteler oldu.

Hibrit eğitim nedir? Hibrit eğitim ne demek? 

Karma öğrenme, hibrit öğrenme, karışık öğrenme olarak da bilinen harmanlanmış öğrenme en sade tanımıyla geleneksel eğitim metodunun çevrimiçi (online) eğitim materyalleriyle zenginleştirilmesi yani harmanlanması olarak tanımlanmaktadır. Kullanılan teknolojilerin yanı sıra farklı eğitim felsefelerinin geleneksel öğrenme ortamında birlikte kullanılması da harmanlanmış öğrenme olarak tanımlanmaktadır

Harmanlanmış öğrenme geleneksel eğitimi desteklemek amacıyla teknolojik materyallerin kullanılması olarak düşünülmemelidir. Harmanlanmış öğrenmedeki denge çevrimiçi ağırlıklı eğitim veren bir kurumun verimliliği arttırmak amacıyla çevrimiçi eğitime ek olarak yüz yüze ders vermesi olarak da düşünülebilir.

Bunlar aşağıdaki gibi açıklanabilir

Online eğitim

Burada öncelik “öğrenmek”. Bilgi ve kavrama olarak da düşünülebilir. Bilginin kazanılması, tekrar edilmesi ve bilgiye yönelik egzersizler yapılması ile şekillenir.

Yüz yüze eğitim

Bu kısım daha ileri basamakları kapsar. Sentez, analiz ve değerlendirme gibi adımları vardır. Bu bölüm, etkileşimler ile desteklenir ve öğrenciye bilgiler yüz yüze verilir.

Hibrit modelde yüz yüze ve uzaktan eğitim bir arada veriliyor. Haftalık 40 saat olan ders saatleri düşürülüyor. Ders saatlerinin 20 saat olması gündemde. Matematik, Türkçe ve Fen gibi temel dersler okulda yüz yüze eğitim ile verilecek. Coğrafya, beden eğitimi, tarih, hayat bilgisi ya da sanat gibi dersler ise uzaktan eğitim ile verilecek. Sınıflar ikiye bölünecek ve öğrenciler günlere ayrılarak ders alacak. Bu şu demek; bir grup Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günü okula gidecek, diğer grup ise Salı, Perşembe ve Cumartesi günleri okula gidecek. Peki, okullar açılmaz ise ne olacak? İşte bu noktada yine uzaktan eğitime devam edileceği söyleniyor. EBA’yla ilgili geliştirmeler mevcut.