Koronavirüs sürecinde sürekli olarak çalışmalar yaparak salgının önüne geçmeyi hedefleyen Türkiye'de HES kodu ile birlikte yepyeni bir döneme giriş yapılıyor. Hayatın her alanına girecek olan HES kodu uygulamasında bir süredir altyapı çalışmaları yapılan "yerinde bulaş" özelliği nihayet tamamlandı.

Bu bağlamda, "süper bulaştırıcı" adıyla bilinen; asla koronavirüs belirtisi göstermeyen ancak testi pozitif olan vatandaşların sessizce insanların arasında dolaşması engellenecek. HES kodunun hayatın her alanına girerek hızla yaygınlaşacağı düşünülüyor.

ŞİMDİLİK ZORUNLU DEĞİL

Henüz zorunlu olmasa da bazı yerlere giriş yaparken HES kodu sorulması muhtemel olacak. Bu yerlerin başında hastaneler, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları yer alıyor. Artık birçok yere girişte HES kodu sorgusuyla karşılaşabilirsiniz.

MARMARA İÇİN KRİTİK DÖNEM

Marmara bölgesinde tatile ve memleketlerine giden vatandaşların dönüşüyle koronavirüs vaka sayılarında ciddi ölçüde iniş-çıkışlar olması, ancak alınan tedbirlerle bu durumun kontrol altında olması bekleniyor. İstanbul ve Marmara illerinde vaka sayılarıda bir dalgalanma olup olmadığı da bu hafta anlaşılacak. Vatandaşların evlerine dönmesiyle "yerinde bulaş" dönemi de resmen başlamış olacak.

HES KODU NASIL ALINIR? E-DEVLET'TEN HES KODU ALMA

Vatandaşların akıllı telefonları üzerinden Hayat Eve Sığar uygulamasına girmesi, 'HES Kodu İşlemleri' bölümüne tıklayarak 'HES Kodu Oluştur' butonu vasıtasıyla kodun süresinin ayarlanacağı ekrana gelmesi gerekmektedir. Kod süresi seçimi yapıldıktan sonra HES kodu kullanılmaya başlanabilir.

Akıllı telefonu olmayan veya uygulamayı indiremeyecek durumda olan vatandaşlar SMS yoluyla HES yazıp boşluk bırakıp, sırasıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarasını (TC Kimlik No), kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresini yazıp 2023'e SMS gönderebilir.

Ayrıca HES kodunu e-Devlet sistemi üzerinden www.turkiye.gov.tr/saglik-bakanligi-hes-kodu-uretme-ve-listeleme adresinden de temin edebilirsiniz.