MHP lideri Devlet Bahçeli'nin "HDP bir daha açılmamak üzere kapatılmalı" açıklamasının ardından AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, HDP için "Tüm kuruluşların gereğini yapması lazım, parti kapatmanın yanında hazine yardımını kesmek gibi ara formüller de var" demişti.

Hazineden muaf tutulacak

Yapılan bu açıklamaların ardından HDP'ye karşı atılacak adımın belirlendiği ileri sürüldü.HDP'nin “Siyasi partilerin suç işlemesi teşvik edilemez” hükmü gereğince Hazine yardımından muaf tutulması için adım atılacak.

İkinci adım dava açmak

Daha sonra da aynı madde ve Siyasi Partiler Yasası’nın 101. Maddesine göre parti hakkında “kapatma davası açılabileceği” belirtildi. Sürecin nasıl ilerletileceğine ilişkin şu ifadeler yer aldı:


"HDP’nin, 6-7 Ekim olayları sebebiyle Anayasanın “suç işlenmesine teşvik” hükmüne sokulabileceğini ileri süren Cumhur İttifakı, HDP’li milletvekillerinin “bölücü terör örgütü üyelerinin cenazelerine katılmış olduğu, PKK’nin siyasi eylemlerini desteklediklerinin de anayasanın ilgili hükümlerine aykırılık teşkil ettiğini iddia ediyor. Bununla beraber anayasanın 69. Maddesinin 6. Fıkrasında ise “Bir siyasi partinin, 68. Maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine aykırı eylemlerinden ötürü temelli kapatılmasına, ancak, onun bu nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiğinin anayasa Mahkemesi’nce tespit edilmesi halinde karar verilir” hükmü yer almakta. Bu aşamada iktidarın, Hazine yardımı yaptırımının ardından ilgili maddelerce anayasa Mahkemesi’ni göreve davet edebileceği ifade ediliyor. İktidar cephesi “HDP’nin gerek Hazine yardımından mahrum kalması gerekse kapatılması için yasalarda her çeşit yaptırım mevcut”

yorumunda bulunuyor."

HDP'nin bütçesi 57 milyon 50 bin TL

TBMM’de kabul gören 2021 yılı bütçesine göre, HDP’nin 57 milyon 550 bin TL Hazine’den yardım alacağı belirtiliyor. Bu paranın da ocak ayı itibarıyla partilerin hesaplarına yatması bekleniyor.