Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi sistemi içinde vatandaşlara odaklı olarak gerçekleştirilecek olan global revizyonlar için harekete geçti. 2021 yılı programına göre, vergi sistemindeki adaletin daha güçlü hale getirilmesi, hasılanın artırılması ve tabanın genişletilmesini sağlayacak revizyonlar yapılacak.

Vergi sisteminde vatandaşın memnuniyeti odaklı hareket ettiklerini açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan, önümüzdeki yıl matrah ve vergi oranlarıyla ilgili çalışmalar yapılacağını açıkladı. Vergileme hususunda öngörülebilirlik ve gönüllü uyum artacak, vergileme hizmetleri etkin hale getirilecek, mükellef haklarına yasal olarak güvence getirilecek ve mükellef hizmetleri merkezinin etkin hale getirilmesi için düğmeye basılacak.

VERGİ SİSTEMİNDE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK

Bakanlık, vergi sistemini düzenleyerek gayrimenkul sahipliğinden alınan vergiler ve diğer tasarruf araçlarının vergilendirme faktörünü de dikkate alarak tekrardan değerlendirecek. Rekabet gücünü arttıran, küresel gelişmelere duyarlı olan bir vergi sistemi kurulacak. Etkinliği olmayan indirim, istisna ve muafiyetler kaldırılacak. Vergi gelirlerindeki genel bütçe gelirlerine olan oran, 2021 yılında yüzde 85,3'e kadar çıkacak.

MÜKELLEFLERE İZAHATA DAVET

İzahata davet içinde, beyanname düzenleme programıyla elektronik ortamlardan gönderilerek onaylanmış beyanname sayılarının 80 bine kadar çıkması hedefleniyor. Bu yıl bu rakam 60 bin olarak kayıtlara geçerken, 2021 yılında vaet edilen mükellef sayısının 80 bine çıkacağı belirtildi. Öte yandan akaryakıt ürünleriyle ilgili mükellef denetimi ise 2021 yılında 32 bin 800 olacak.