Hayvanlarla ilgili yeni düzenleme Meclis'e geliyor. Nicedir beklenen düzenlemenin Meclis'e gelmesiyle petshoplar sanal ortama taşınacak, sahiplenen hayvanlara çip takılacak ve terk edilmeleri durumunda derhal işlem yapılacak. Hayvana eziyet eden canilere 2 yıl hapis cezası uygulanacak. Hayvana eziyetin sebepsiz yere arttığı son dönemlerde caydırıcı cezaların gelmesiyle şiddetin ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

TCK'DA 'MAL' OLARAK GÖRÜLEN HAYVANLAR 'CAN' OLACAK

AK Parti tarafından öne atılan yasa teklifi Adalet Bakanlığı tarafından değerlendirildi. Bakanlık, hayvana eziyet edenlere verilecek cezalar üzerinde çalışıyor.

Bu bağlamda, Türk Ceza Kanunu'nda 'mal' olarak kabul edilen hayvanlar bundan böyle 'can' olarak tanımlanacak ve söz konusu canlara kast edilmesi, kötü muamele gösterilmesi ve şiddet uygulanması halinde cezalar gelecek. Hayvana şiddet gösterenler, 2 yıl hapis cezasına çarptırılacak ve bu ceza ertelenmeyecek. 

Sürekli olarak tepki gören sirk ve yunus parkları gibi mekanlar kapatılmayacak ancak burada yaşamını sürdüren hayvanların yaşam kalitesinin arttırılması üzerinde çalışılacak.

ÖN ŞİKÂYET BÜROLARI OLUŞTURULACAK

Tarım Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak olan ön şikayet bürolarında vatandaşların İl Tarım Müdürlükleri'ndeki bürolara müracaat ederek hayvanlara eziyet edenleri şikayet edebilecek. Bürolarda alınan karar doğrultusunda hayvanlara eziyet eden caniler hakkında adli soruşturma davasının açılıp açılmayacağı belirlenecek.

SAHİPLENEN HAYVANLARA ÇİP TAKILACAK

Vatandaşların sahiplendiği hayvanlara çip takılacak. Bu sayede sahipli hayvanları sokağa atanlar kolaylıkla tespit edilecek. Vatandaş eğer sahiplendiği hayvana bakmak istemiyorsa hayvanı barınağa bırakabilme hakkına sahip olacak.

Taslaktaki bilgiye göre sokak hayvanlarının da kısırlaştırılacağı öğrenildi. Petshoptaki hayvanlar hakkındaki yeni düzenlemeye göre ise; petshopların sanal ortama taşınacağı bildirildi. Doğal ortamda bulunacak hayvanları sahiplenmek isteyen vatandaşlar, hayvanla ilgili merak ettiklerini internetten inceleyip öğrenecek. Satış işlemi de internetten yapılacak.