American Airlines, United Airlines, Southwest Airlines ve Delta Air Lines'ın da aralarında olduğu havacılık sektöründeki birçok şirketin yöneticisi, 5G'nin hava ulaşımı açısından yaratabileceği tehlikeye ilişkin ortak bir mektuba imza attı.

KAOS UYARISI

Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Brian Deese, ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) Başkanı Steve Dickson ve ABD Federal İletişim Komisyonunun (FCC) Başkanı Jessica Rosenworcel'a gönderilen mektupta, 5G teknolojisinin birçok uçağın havalanamamasına ve ABD uçuşları için "kaosa" yol açabileceği uyarısında bulunuldu.

5G teknolojisinin kurulması durumunda 2 günden daha kısa bir sürede "felaket gibi" krizler olabileceğiyle ilgili endişelerin paylaşıldığı mektupta, on binlerce Amerikalının denizaşırı bölgelerde zor durumda kalabileceğine dikkati çekildi.

Mektupta, uçuşlarda iptal, erteleme ve güzergah değişikliğine maruz kalınabileceğine işaret edildi.

ÜLKE TİCARETİ DURMA NOKTASINA GELEBİLİR UYARISI

Konuyla ilgili acilen harekete geçilmesi gerektiğini vurgulanan açıklamada, ülke ticaretinin durma noktasına gelebileceği uyarısı yapıldı. Mektupta ayrıca UPS Airlines, Alaska Air, Atlas Air, JetBlue Airways ve FedEx gibi şirketlerin de imzası bulunuyor.

ABD basınındaki haberlere göre, birçok hava yolu şirketi dün, 19 Ocak'ta ABD'ye ulaşacak uluslararası uçuşları iptal etmeye başladı.

ABD'nin en büyük telefon şirketlerinden A&T ve Verizon, Federal Havacılık Dairesinin (FAA) talebi üzerine, 4 Ocak'ta 5G teknolojisine geçişi 2 hafta ertelediklerini duyurmuştu.

UÇUŞLAR ASKIYA ALINDI

BAE'nin ulusal havayolu şirketi Emirates Havayolları, ABD'de 5G teknolojisine geçilmesinin potansiyel riskleri nedeniyle bu ülkeye yapılacak uçuşların askıya alındığını duyurdu.

Ortaya çıkan kriz sonrası Amerika Birleşik Devletleri'nin önde gelen telefon şirketleri havaalanlarında 5G teknolojisinin kullanımını erteledi.

UÇAK GÜVENLİĞİNE RİSK OLUŞTURMADIĞI SÖYLENDİ

Şirketler ertelemenin ne kadar süreyi kapsadığını belirtmedi. Ülkenin önde gelen telefon firmalarından biri, konuyla ilgili Amerikan Federal Havacılık İdaresi'ne, hayal kırıklığına uğradığını iletti.

Telekomünikasyon şirketleriyle, 5G hizmetinde kullanılan teknolojinin uçak güvenliğine risk oluşturmadığını ve başka ülkelerde güvenle kullanıldığını söylüyordu.