Burun içinde mukoza ve kıllara hava yolu ile bulaşan yabancı cisimler sonucunda trigeminal sinirler uyarıya geçer. Bu uyarı beyne ulaşır. Bu sinyaller sonucunda hapşırma gerçekleşir. Kompleks bir durum olan hapşırma sırasında vücuttaki bazı kaslar çalışmaz. Burundan havanın çıkma olayı olan hapşırmada yüz, boyun, karın boşluğu ve göğüste biriken hava hızla dışarı çıkar. Bu işlem sırasında dil kalkar ve yabancı tüm cisimler dışarı atılır. 

HAPŞIRMANIN NEDENLERİ

-Güneş ışınları, tozlar ve polenler hapşırmayı tetikler.

-Genetik yatkınlık; bu durum nadiren görülür. Midenin dolaması ardından yemek borusuna dolan havanın refleksle ortaya çıkmasıdır.

-Üst solunum yolları esnasındaki virüslerin vücutta birikmesi sonucu burun bezlerinin genişleyip iltihap biriktirmesi de hapşırma nedenleri arasındadır.

HAPŞIRMANIN KALBE ETKİSİ NEDİR?

Vücudun tüm fonksiyonlarını etkileyen bu durum doğal olarak kalbi de etkiler. İç basıncın dışa atması sırasında vücuttaki kaslar hareketsiz kalır. Bu durum kalbin kasları içinde geçerlidir. Kalbe giden damarların basınç dolayısıyla kasılıp ani açılmasıdır. Bu aslında zararlı bir durum değil kalbin yeniden daha düzenli atmasını destekler.

Ancak bu sırada basıncın atılması engellendiğinde hava içeri dolar ve kalp kapakçığını ve damarlarının hasar almasına neden olur. Bu sadece kalp için değil aniden dışarı çıkması gereken basıncın vücuda dolaması beyindeki damarlara kadar ağır tahribatlar verir. Özellikle anevrizma damarlarının patlamasına hatta beyin kanamasına yol açabilir. 

HAPŞIRMA ALERJİ TETİKLENMESİ!

Alerjik reaksiyonların belirtileri arasında yer alan hapşırma burun bezlerinin büyüdüğünün ya da burun içi kir birikiminin fazla olduğunu da gösterir. Özellikle bu esnada kişi üçten fazla hapşırır. Bu da vücudun sürekli basınç boşalımına neden olur. Hapşırmayı tutma gibi sürekli hapşırmanın da ciddi zararları vardır. Yüzde bir görülme ihtimali olan iç organların patlaması bu ciddi sorunlar arasında yer alır. 

HAPŞIRMA NASIL GEÇER?

-Düzenli miktarda meyve ve sebze tüketerek vücudun direnci artırılmalıdır. 

-Hapşırmaya neden olabilecek kirli ve tozlu alanlarda uzun süre durmaktan kaçınılmalıdır.

-Burun içerindeki kanallarda biriken iltihabı düzenli temizlemek gerekir. 

-Kapalı alanda uzun süre durmak zorundaysanız o alanı saat başı havalandırmalısınız.