Önce Fransa merkezli istihbarat sitesi Intelligence Online ardından da yabancı basında yer alan haberlere göre; Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan, son birkaç hafta içinde Şam'ın istihbarat lideri Ali Memluk ile Suriye'nin başkenti Şam'da çok sayıda görüşme gerçekleştirdi.

"GÖRÜŞMELER RUSYA ARACILIĞIYLA YAPILDI"

Yabancı basında yer alan haberlere göre; görüşmenin Rusya aracılığıyla gerçekleştirildiği aktarıldı. İki istihbarat başkanının yaptığı görüşmelerde, iki ülkenin dışişleri bakanlarının nasıl bir araya gelebileceğinin değerlendirildiği ifade edildi.

Haberlerde Rusya'nın görüşme için yaptığı aracılığa dikkat çekildi. "Rusya, Suriye ve Türkiye'nin sorunlarını aşmasını ve hem Türkiye'nin hem de Suriye'nin herkesin çıkarına olan bazı anlaşmalara varmasını istiyor" denildi.

Rusya'nın Ukrayna'ya odaklanmak için Suriye'de "siyasi bir çözümü hızlandırma" amacında olduğu, bu kapsamda Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin de normalleştirilmesini amaçladığı savunuldu.

"DAHA YÜKSEK DÜZEYLİ TEMASLARA ZEMİN HAZIRLANIYOR"

Haberlerde, Şam bağlantılı bölgesel kaynakların Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde kendi pozisyonunu sabitlemek amacıyla Suriye'yi müzakerelere girmeye teşvik ettiğine dikkat çektiği de vurgulandı. İstihbarat başkanları düzeyinde yapılan toplantılarda hedefin daha yüksek düzeyde oturumlara zemin hazırlamak olduğu ifade edildi.

BENZER SÜREÇ İSRAİL, MISIR VE BAE İLE DE YAŞANMIŞTI

Haberlerde, Türkiye'nin normalleşme adımları attığı diğer ülkelerle de benzer süreçler yürüttüğü hatırlatılırken Mısır, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ile atılan normalleşme adımlarının da istihbarat birimlerinin temasları ile başladığı vurgulandı.