Dünyanın en büyük 4 günlük haftalık çalışma denemesine katılan Birleşik Krallık'taki şirketlerin çoğu, bunu kalıcı olarak sürdürmeye karar verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, dünyanın en büyük dört günlük haftalık çalışma denemesi bir yıl önce sonuçlandığında sonuçlar şaşırtıcıydı. Çalışanlar için daha düşük stres ve daha yüksek iş tatmini, kuruluşlar için artan gelirle birleştiğinde, görünüşe göre pilot denemeye tabi tutulan 2.900 kobay şirket için yeni bir iş yeri ütopyası ortaya çıktı.

Fortune’dan Ryan Hogg’un haberine göre, yine de, şirketlerin, deneme süreci sona erdikten sonra çalışanlarını yavaşça beş günlük haftaya geri döndürmelerine yol açan, denemenin bir anda gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda anlaşılır şüpheler vardı. Ancak bir yıl sonra, sonuçların işverenler arasında kalıcı olması için yeterli olduğu görülüyor.

60'tan fazla şirket ve yaklaşık 3.000 çalışan, akademisyenler ve Autonomy araştırma grubu tarafından sıkıştırılmış çalışma saatlerinin üretkenlik faydalarını araştırmak amacıyla yürütülen devasa denemenin bir parçası olarak haftada dört günlük çalışma yapmayı kabul etti.

Şirketlerin 100:80:100 prensibine uygun hareket etmesi koşuluyla, denemenin nasıl yürütüleceği konusunda esneklik bulunuyordu. Bu sayede personel yüzde 100 üretkenlik sağlarken çalışılan saatlerin yüzde 80'i için orijinal ücretinin yüzde 100'ünü aldı.

Aslında pek çok şirket, kademeli izinler ve şirket içindeki farklı departmanların dört günlük haftaya dahil olmak için bireysel hedefler belirlediği merkezi olmayan sistemler gibi alternatifleri deneyerek tipik 'Cuma izin’ modelinden kaçındı.

Geçen yıl yayınlanan ilk bulgular ise son derece umut verici oldu. Çalışanların refah seviyeleri tavan yaptı. 10 çalışandan 7'si tükenmişlik seviyelerinde bir düşüş olduğunu bildirdi ve yüzde 39'u daha az stresli olduklarını söyledi.

Çoğu çalışan çocuklarına bakmanın kolaylaştığını ve iş dışında daha tatmin edici bir sosyal hayata sahip olduğunu bildirdi. Büyük İstifa olarak adlandırılan dönemde gelirleri artıran ve elde tutma oranlarında büyük bir artış yaşayan işletmeler de bundan yararlandı.

Bir yıl sonra ise deneme sürecinin, işverenleri dört günlük haftanın uzun vadeli bir çözüm olabileceğine ikna etmiş görünüyor. Autonomy, denemeye katılan şirketlerin yüzde 89'unun hâlâ beş yerine dört gün boyunca faaliyet gösterdiğini, yüzde 51'inin ise bu geçişi kalıcı hale getirmeye karar verdiğini ortaya çıkardı.

Autonomy geçen yılki raporun girişinde, “Birbiriyle bağlantılı bir dizi faktör, şüpheciliği etkisiz hale getiriyor ve daha kısa çalışma haftasını çekici, soyut olsa da ideal bir seçenekten ekonomi genelinde makul, gerçekleştirilebilir bir alternatife çeviriyor” diye yazdı.

Boston College araştırma ekibinden profesör Julier Schor, bir yıllık geriye dönük incelemenin sona ermesinin ardından, “Önemli nokta, altı aydaki güçlü bulguların yenilik veya kısa vadeli etkilerden kaynaklanmaması” diyor ve ekliyor: "Bu etkiler gerçek ve uzun ömürlü.”