Tüm Türkiye genelinde uygulanan hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı kısıtlaması başarılı bir şekilde devam etmektedir. Kısıtlama ile ilgili, hafta içinde belirli saatlerde, hafta sonu ise kesintisiz bir şekilde kısıtlama da uygulanmakta. Bu bağlamda, hafta içinde akşam saatlerine doğru sokağa çıkma yasağı saatleri ve de diğer bilgiler de öğrenilmeye çalışılıyor. Market ihtiyacından tutun diğer ihtiyaçlara kadar, son anda bir sıkıntı yaşamak istemeyenler vatandaşın, 'Sokağa çıkma yasağı saat kaçta başlıyor ve kaça kadar sürüyor?' sorusuna yanıt başvuruyor.

5 OCAK BU AKŞAM SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI SAATLERİ

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeyle birlikte kısıtlamaya yönelik hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı saatleri de paylaşıldı. Bu bağlamda, 5 Ocak bu akşam sokağa çıkma yasağı saat kaçta başlıyor ve de bitiyor? Bu hafta sonu sokağa çıkma yasağı olacak mı, yasak ne zaman kalkacak?

Kısıtlama

Detaylar şu şekilde;

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI NE ZAMAN BİTECEK?

Milyonlarca kişinin genelge kapsamında uygulanmaya devam eden sokağa çıkma kısıtlamasının ne zaman kalkacağını merak ederken bu kapsamda gözler gelecek olan açıklamaya döndü. Kısıtlamalarla beraber vaka sayısındaki gözle görülür düşüş olurken İçişleri Bakanlığı tarafından henüz kısıtlamaların kalktığına dair yeni bir karar alınmadı.

ALINAN SON KISITLAMA KARARLARI ŞÖYLEYDİ;

İçişleri Bakanlığınca, valiliklere gönderdiği Sokağa Çıkma Kısıtlamaları konulu genelge çerçevesinde, yeni bir karar alınıncaya dek hafta içi saat 21.00-05.00, hafta sonu cuma 21.00'den pazartesi 05.00'e kadar sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağını açıklandı. Bakanlığın yaptığı yazılı açıklamada, Başkan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde yeni kararların alındığı hatırlatıldı.

Başkan Erdoğan, koronavirüs (Covid-19) tedbirlerinin İçişleri Bakanlığı genelgesiyle düzenleneceğini ve salı gününden itibaren uygulanacağını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı yeni tedbirler ise şu şekilde; Hafta içi her gün 21:00-05:00 arasında sokağa çıkma yasağı olacak. Restoranlar paket servis haricinde herhangi başka bir hizmet veremeyecek. Hafta sonu sokağa çıkma yasağı olacak. 65 yaş üstü ve de 20 yaş altı vatandaşlar toplu taşımayı kullanamayacak.

65 yaş üstü ile 20 yaş altı vatandaşların toplu taşımayı kullanamayacaklar. AVM'ler ayrıca semt pazarlarına HES kodu ile giriş yapılabilecek.

Koronavirüs (Covi-d19) salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu tehlike yönetme, sosyal izolasyonu teminetme, fiziki mesafeyi koruma ve de hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla, içerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminde temel prensipleri olan temizlik, maske ve de mesafe kurallarının yanı sıra hayatın her alanına yönelik uyulması gereken kurallar ve önlemler;

Sağlık Bakanlığının Koronavirüs Bilim Kurulunun önerilerinde, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile belirlenerek uygulamaya geçirilmektedir. Gelinen noktada ise son dönemde Koronavirüs salgınının yayılımında tüm Dünya'da ve özellikle Avrupa'da hızlı bir artış yaşandığı ve Ülkemizde de vaka ve hasta sayılarında yükseliş görüldüğü kamuoyununca bilinmektedir. Bu bağlamda 30.11.2020 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar doğrultusunda;

Yeni bir karar alınıncaya dek ülke genelinde hafta sonları; Cuma günleri saat 21.00'de başlayacak, Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve de Pazartesi günleri saat 05.00'de tamamlanacak şekilde sokağa çıkma yasağı uygulanacaktır.

İlk uygulama olarak 04.12.2020 Cuma günü saat 21.00'de başlayıp 07.12.2020 Pazartesi günü saat 05.00'de bitecek şekilde tüm vatandaşlarımız için sokağa çıkma yasağı getirilecek olup bundan sonraki hafta sonlarında da uygulama aynı şekilde devam edecektir.

Sokağa çıkma yasağı süresince üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması, sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliliğini sağlamak amacıyla Ek'te belirtilen yerler ve kişiler kısıtlamadan muaf olacaktır.

Gazete, dergi, radyo ve televizyon kuruluşları, gazete basım matbaaları, bu yerlerde çalışanlar ile gazete dağıtıcıları. Otizm, ağır mental retardasyon, down sendromu gibi 'özel gereksinimi' olanlar ile bunların veli-vasi veya refakatçileri.

Bu kapsamda sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmakta olan süre ve günlerde kısıtlamadan muafiyet tanınacak yerler ve kişilerle ilgili istisnanın kapsamı yalnızca muafiyet sebebiyle sınırlı olacak. Bunun dışında genel muafiyet biçiminde bir durum kesinlikle söz konusu olmayacak.

Kişiler, muafiyete sebep olan durum kapsamında ikametlerinden çıkabilecek olup bu süre içinde muafiyet nedenine dair zaman ve güzergah ile sınırlı kalacak. Zaman bakımından uygulamada kişinin istisna kapsamına dahil olan durumu ile dışarıda bulunduğu zaman diliminin uyumluluğuna dikkat edilecek.