Görgülü, neoliberalizmin "Bırakınız yapsınlar" ilkesinden "Neyin nasıl yapılacağına biz karar veririz" şiarına geçişinin medya düzenini nasıl dönüştürdüğünü anlatıyor

Akademisyen ve gazeteci Güventürk Görgülü’nün Türkiye’de neoliberalizmin medya üzerindeki etkilerini ele aldığı Alacakaranlıkta Gazetecilik: Türkiye’de Neoliberal Medya Düzeninin Kuruluşu adlı kitabı İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlandı.

Güventürk Görgülü, kitabında 1980’lerin ikinci yarısında başlayan neoliberal dalga ve dışa açık büyüme politikası ile 1990'larda yaşanan ekonomik krizler ve siyasi istikrarsızlıkların Türkiye’nin medya düzenini nasıl dönüştürdüğünü inceliyor. Böylece 2000’lerde medya düzeninde yaşanan alt üst oluşun asıl kaynaklarını ortaya koyuyor.

Kitabın ilk bölümünde, liberalizmin “Bırakınız yapsınlar” ilkesinden neoliberalizmin “Neyin nasıl yapılacağına biz karar veririz” şiarına geçişin nasıl ve hangi şartlarda gerçekleştiği tartışılıyor. İkinci bölümde dünyada ve Türkiye’de medya endüstrisinin neoliberal norm ekseninde nasıl yeniden yapılandırıldığının tarihsel arka planı sunuluyor. Üçüncü ve son bölümde ise neoliberal medya düzeninin inşası sırasında gazetecilerin yaşadıkları, haberin, gazeteciliğin ve çalışma koşullarının nasıl değiştiği gazetecilerin gözünden aktarılıyor. Teorik arka planın ardından gazetecilerle yapılan görüşmeler, medyanın değişim yıllarının akıcı bir anlatımla okuyucunun gözünde canlanmasını sağlıyor.

Güventürk Görgülü’nün titiz bir çalışmayla kaleme aldığı kitap, medya tarihinin bir dönemine ışık tutarken bağımsız habercilik üzerine bugünlerde zihinleri meşgul eden meselelerin kökenlerini anlamak için de başvurulacak bir kaynak.