İki milyon yetişkinin katıldığı ve 13 yıl süren çalışmada, ulaşım gürültüsü olan bölgelerde yaşayan insanların daha yüksek bunama, özellikle Alzheimer hastalığı riskiyle karşı karşıya olduğu açıklandı.

Danimarka’da yapılan ve bulguları yeni paylaşan çalışmada, karayolu ve demiryollarından gelen trafik gürültüsünün bunama riskini artırdığı açıklandı. 2004 ve 2017 yılları arasında ülkede yaşayan 60 yaş ve üstü yaklaşık iki milyon yetişkin üzerinde gerçekleştirilen çalışmada, binaların en fazla ve en az trafik gürültüsüne maruz kalan cephelerinde yaşayan kişiler incelendi.

İngiliz Tabipler Birliği sendikası tarafından yayımlanan hakemli dergi British Medical Journal’da yayımlanan araştırmada, ortalama 8,5 yılda 31 bin 219 katılımcıya Alzheimer, 8 bin 664'e demans ve 2 bin 192'ye Parkinson ile ilişkili demans tanısı konduğu belirtildi.

Bu kişiler arasında her gürültü kategorisine maruz kalan insanların yüzdesinin nüfusa oranın hesaplandığında, 8 bin 664 demans hastasının 963’ünün karayolu, 253’ünün ise demiryolu gürültüsü nedeniyle hastalığa yakalandığı aktarıldı.