One Meal A Day, yani günde tek öğün yemek… Hızlı kilo verebilmek ya da günlük alışkanlık olarak tek öğün beslenmeyi tercih eden kişiler, OMAD diyetine dair bilgileri incelikle araştırıyor.

Tek öğünle beslenmek akıllara “oruç” sistemini getirse de, faydalı mı zararlı mı soruları akıllarda yerini alıyor.

23 saat açlık, yememe, 1 saatlik tek ve büyük bir öğün yemek yeme olarak tanımlanabilen tek öğün beslenmenin yaygınlaşması ile uzmanlardan ciddi uyarılar da geliyor.

Beslenme ve diyet programları her bireye özel olup uygun seçimler yapılmadıpı takdirde sağlık problemleri doğurabiliyor. 

OMAD DİYETİ NEDİR?

OMAD, her aralıklı oruç protokolünde olduğu gibi neyi ne zaman yiyeceğinize karışmaz, yalnızca yemek yiyebileceğiniz bir saat aralığı belirlemenize yardımcı olur. 23 saat boyunca, bu saat dilimlerini uyku ve dinlenme için ayırdığınızda kalan tüm zamanlarda yemek yememelisiniz.

Size verilen 1 saatlik yemek izninde damak zevkinize göre istediğiniz yemeği yiyebilirsiniz.

Sıcak ve soğuk yemekler, içecekler ve atıştırmalıklar 1 saatlik öğünde tüketilmelidir.

Aynı zamanda günlük su ihtiyacınızı tamamlamalı, düzenli egzersiz yapmalısınız.

EK ÖĞÜN YEMEK SAĞLIKLI MI?

Orucun vücuda faydaları yıllardır konuşuluyor. Bilim insanları da bunu destekliyor.

Uzun süreli açlık ile ilgili bildiğimiz şeylerden biri de şu ki, açlık süresi arttıkça hücresel yenilenme faydaları artıyor, keton seviyeleri yükseliyor. Bu da teoride kilo kaybı, gençleşmek ve sağlık kazanmak demek.

Özetle tek öğün yemek, insülin direnci, diyabet kontrolü ve obezite adına özellikle de standart diyetlerden bunalmış/fayda sağlayamayan kişiler için tercih edilebilir olabilir.

Günde tek öğün yemek aynı zamanda sürekli ne yiyeceğim düşüncesinden de kurtulmanızı sağlayabilir. Ancak öğününüzü dengeli bir şekilde düzenlemeli; protein, karbonhidrat ve sağlıklı yağ tüketimini es geçmemelisiniz.

Sınırsız kızartma yemek, tek öğün hakkınızı sağlıklı kullanmak demek değildir.