45 yaşındaki hasta, reçetesiz satılan "ibuprofen" içeren ağrı kesiciyi sadece birkaç saat önce almıştı ve dudaklarında garip sarı bir kabuk oluştuğunu fark eden kadın, hemen ardından yüzünde ciddi bir şişlik yaşamaya başladı.
 
Irak'ta acilen hastaneye kaldırıldı ve ibuprofene karşı Stevens-Johnson Sendromu adı verilen, yok denecek kadar nadir görülen ciddi bir reaksiyon teşhisi konuldu.
 
Bu sendrom, bağışıklık sisteminin bir ilaç gibi bir tetikleyiciye aşırı tepki vermesi sonucunda oluşuyor.
 
Yüksek düzeyde iltihaplanmaya neden olması ve bunun cilttekiler de dahil olmak üzere vücudun kendi hücrelerine saldırmasına yol açması ve kabarma ve şişmeye neden olması durumunda meydana gelir.

Hasta yoğun bakım ünitesine gönderildi, burada sıvı beslenebilmesi için boğazına bir tüp yerleştirildi, serum damlatıldı ve bir miktar antibiyotik reçete edildi.
 
Doktorlar, şişlikler inmeye başlayıncaya ve vücudundaki adeta yılan derisi gibi görünen pullu görüntü tamamen ortadan kalkıncaya kadar onu yedi gün boyunca koğuşta tuttu.
 
Daha önce hiç ibuprofen reaksiyonu yaşamayan ve altta yatan bir hastalığı olmayan kadın, doktorları da oldukça şaşırdı. Ayrıca ortaya çıkan reaksiyondan dolayı uzun vadeli herhangi bir etki görüp görmediği belli değildi.
 
Nadir görülen vakayı makale olarak yayınlayan doktorlar, 'İbuprofen... ağrı kesici ve iltihap yönetimi alanında uzun süredir güçlü bir ilaçtır. Ancak ecza dolaplarındaki sıradan varlığının arkasında, dikkat gerektiren potansiyel bir tehlike yatıyor' açıklamasında bulundu.
 
Doktorlar, ibuprofen kullanımının genellikle güvenli olsa da, Stevens-Johnson Sendromu adlı reaksiyonların ortaya çıkabileceğini, bu nedenle hiçbir ilacın "tamamen risksiz" olmadığına dikkat çekti.
 
Kadın, doktorlara reaksiyondan önce iki adet 400 mg'lık ibuprofen tableti aldığını söyledi. Akciğerleri ve kalbi gibi iç organları üzerinde yapılan testler, bunların hepsinin normal şekilde çalıştığını gösterdi.
 
Ancak derisinden alınan bir örnek, dış tabakanın vücuttan ayrıldığını ortaya çıkardı ve bu da teşhise yol açtı.
 
Doktorlar ayrıca nekroz belirtileri veya kan akışındaki başarısızlık nedeniyle sağlıklı hücrelerin ölmeye başladığı belirtileri de kaydetti. Üstelik kadının ayrıca altta yatan bir hastalığı yoktu, sigara içmiyordu ve alkol kullanmıyordu. Irak'ın güneyindeki Thi Qar'daki Al Nasiriyah Eğitim Hastanesinde doktorlar tarafından tedavi edildi.